Growth mindset, wat is dat eigenlijk?

Blogartikelen

Hey babes. Woensdag = een nieuw blogartikel, yay! De term ‘mindset’ is ontzettend populair en in vrijwel elke podcast, boek of workshop over zelfhulp en -ontwikkeling kom je ‘m tegen. Maar wat houdt het nu eigenlijk in, die mindset? En wat kun je er mee doen in het kader van jezelf verder ontwikkelen? Vandaag deel ik met jullie een stukje theorie achter de growth mindset en hoe ik dit implementeer in mijn dagelijks leven.

Dr. Carol Dweck (dé schepper van de term growth mindset) omschrijft je mindset als iets dat de koers van je leven kan bepalen, volgens haar heeft de visie die je hanteert invloed op de paden die je in het leven bewandelt. Ze onderzocht succesvolle mensen en kwam erachter dat naast talent en vaardigheden deze visie (mindset) ontzettend bepalend is voor succes. Dr. Dweck maakte onderscheid in twee typen mindset: de fixed mindset en de growth mindset. De fixed mindset gaat ervan uit dat alles voor je bepaald is: je intelligentie, je kwaliteiten, je valkuilen en het pad dat je in het leven bewandelt. Men met een fixed mindset zoekt continu bevestiging en wilt graag de indruk maken op anderen dat zij beschikken over bepaalde vaardigheden en talenten. Mensen met een fixed mindset geloven dat inspanning niet nodig is: je hoeft niet hard ergens voor te leren; je hebt het of je hebt het niet. Simple as that. De growth mindset zit anders in elkaar, deze gaat ervan uit dat je basiskwaliteiten, -talenten, -interesses en -temperament mee hebt gekregen, maar je middels persoonlijke groei (leren, strategieën) en inspiratie door anderen je eigen pad kan kiezen en uit het leven kunt halen wat je eruit wil halen. Iedereen heeft potentie, iedereen kan middels ontwikkeling en leren komen waar hij/zij wilt komen, aldus de growth mindset-visie. Deze mensen gaan uitdagingen aan, zijn niet bang om te falen, leren van kritiek en spannen zich met liefde en plezier in om hun doelen te behalen.

mindset

Terwijl je dit leest, weet ik zeker dat je hardop de twee mindsets in “positief” en “negatief” categoriseert. Het is echter niet zo zwart-wit. Het is ook niet zo dat je de ene of de andere mindset hebt: nee, technisch gezien is de fixed mindset altijd aanwezig: dit is namelijk je ego (kern van jezelf, onderbewuste) die door je opvoeding, je omgeving en de maatschappij geconditioneerd is om zo tegen te spreken. Om tot een growth mindset te komen, dien je je bewust te worden van de manier waarop je naar (zelf)ontwikkeling kijkt en dien je te geloven in oneindige mogelijkheden. En zelfs wanneer je vanuit de growth mindset naar verschillende zaken kunt kijken, blijft de fixed mindset altijd aanwezig: in feite is het je basisreactie (geconditioneerd, dat we). En dat is oké. Want weet je, het zit hem niet zozeer in het bijstellen van je basisreactie, dat is haast onmogelijk. De kracht zit hem in het herkennen van een fixed mindset-gedachte en deze bewust ombuigen naar een growth mindset-gedachte. Je mindset leidt namelijk tot een bepaalde houding en bepaald gedrag dat je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Ik heb de theorie van dr. Dweck leren kennen toen ik achttien jaar oud was en workshops volgde voor mijn bijbaan destijds. Al snel had ik door dat deze theorie een echt pareltje is wat betreft zelfontwikkeling (waar ik al sinds jongs af aan een interesse in heb). Ik wist direct dat ik deze theorie de rest van mijn leven kon gebruiken en heb het z.s.m. gedeeld met de mensen om me heen (iets met willen inspireren 😉 ). De growth mindset sprak me direct aan en ik heb vanaf dat moment m’n best gedaan om deze visie zo goed mogelijk te implementeren in mijn leven om een succesvol (wat succes voor mij betekent) leven te leiden. Ik zweer bij persoonlijke groei en ik denk dat iedereen potentie heeft en er altijd een manier is om te bereiken wat je wil bereiken, al moet je daar veel paden voor bewandelen en ontzettend veel voor leren. Spiritual as I am, geloof ik dat deze paden voor ons bestemd zijn en dat we deze bewust kruisen in ons leven om er lessen uit te halen. Als je daarin gelooft, kun je de tegenslagen wat beter handelen.

Klinkt allemaal wel leuk en aardig, maar hoe ziet zoiets er nou concreet uit? Hier een paar voorbeelden –> Op de middelbare school heb ik ontzettend geworsteld met exacte vakken, wiskunde in het bijzonder. Mijn interesses en talenten lagen echt bij de taalvakken (Nederlands, Engels en Frans) en zaakvakken (geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijwetenschappen). Oh wat heb ik wiskunde gehaat, maar dan ook echt haat. Het feit dat ik het niet snapte, lage cijfers haalde en de stof niet leuk vond zorgde ervoor dat ik onzeker werd en letterlijk met buikpijn naar de les ging. Maar weet je, ik legde me erbij neer: “exacte vakken zijn niet mijn ding, ik kan het gewoon niet“. Dit was een hele duidelijke fixed mindset-gedachte. In het derde leerjaar ging het zodanig slecht met de cijfers van de exacte vakken dat ik dreigde te blijven zitten, iets wat ik absoluut niet wilde. Dit motiveerde mij zodanig dat ik besloot bijles wiskunde te nemen en extra oefenmateriaal bij de docent aan te vragen. Eindstand: met een 5,8 gemiddeld over naar havo 4, yay! Geen topcijfer, want mijn talent was het niet, maar wel goed genoeg om mijn gemiddelde een lift te geven. Ondanks ik me er destijds niet bewust van was heb ik toen dus wel een bewuste shift gemaakt naar een growth mindset-gedachte: door bijlessen te nemen en extra te oefenen geloofde ik erin dat ik mijn cijfergemiddelde kon opkrikken. En het werkte! Met inspanning kun je jezelf dus ontwikkelen. Qua basistalent en -vaardigheden was wiskunde inderdaad niet “mijn” vak nee, het koste me meer moeite maar het is dus niet onmogelijk (wat ik de eerste drie jaar van de middelbare schooltijd wel dacht).

In het vorige voorbeeld was de dreiging om te blijven zitten een duidelijke motivatie om een shift te maken in mindset. Hieronder een voorbeeld waarbij ik zélf de motivatie was om de shift te maken: waarbij mijn signalement van een fixed mindset-gedachte voldoende was en ik voor een succesvol leven koos –> Een paar maanden geleden werd ik gevraagd om lessen te gaan verzorgen op een middelbare school. In eerste instantie was ik superblij: een bijbaan die aansluit bij mijn passie (pedagogisch werkveld), die mooi staat op mijn cv én die goed te combineren is met het werken aan mijn scriptie! Al snel werd deze happy vibe overschaduwd door verschillende gedachten als “werken met tieners, daar ben ik niet autoritair genoeg voor”, “om voor de klas te staan moet je stevig in je schoenen staan, dat ben ik op dit punt in mijn leven nog niet genoeg” en “jouw talenten liggen bij het werken met en begeleiden van jonge kinderen en hun ouders, niet deze doelgroep”. Door de kennis over mindsets wist ik deze fixed-gedachten direct te herkennen en bewust om te buigen. Autoritair is misschien niet een van mijn kernkwaliteiten, maar ik kan hierin groeien door ervaring. Daarnaast hoef ik helemaal niet autoritair te zijn: ik kan respect van de leerlingen ook op andere manieren winnen. Ik sta stevig genoeg in mijn schoenen om deze uitdaging aan te gaan en groei erin zodra ik het doe. En het feit dat het werken met jonge kinderen en hun ouders me goed afgaat, wil niet zeggen dat dat het enige is wat me goed afgaat. Ik wil in mijn leven groeien als professional in het pedagogisch werkveld en daar hoort deze doelgroep óók bij. Plus ben ik benieuwd wat een nieuwe doelgroep in mij naar boven brengt. Ik heb in ieder geval de potentie om te groeien in de houding en vaardigheden die nodig zijn om dit werk succesvol uit te voeren. Zo. Wat was ik trots op deze gedachten. Direct mijn werkgever gebeld en aangegeven dat ik de baan wilde hebben. And here I am: bijna vier maanden verder en ik zit ontzettend op mijn plek. Ik groei elke week binnen de functie én als persoon: it makes me happy.

Wat ik met deze voorbeelden duidelijk probeer te maken: je mindset is je visie, je koers en het heeft zo-veel invloed!!! Via LEOMIE willen we jullie inspireren om de beste versie van jezelf naar boven te brengen en je dromen na te jagen: het zit hem allemaal in mindset! Laat jezelf niet tegenhouden door fixed mindset-gedachte, er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling om precies daar te komen waar jij wilt komen. Het vraagt inspanning, tijd, energie, geduld en doorzettingsvermogen, maar het brengt jou waar je wilt komen! Leer je mindset kennen en wordt je bewust van je alledaagse gedachten: hoe beïnvloeden zij je handelingen en gedrag en hoe zorgt dit ervoor dat jij je doelen en dromen nastreeft? Wordt je soms belemmert door je eigen gedachten? Dan is het tijd om te investeren in mindset. Ik kan het boek Mindset van dr. Carol Dweck zeker aanraden. Ook mindset coach Janne Schuijn heeft veel boeiends te vertellen over dit onderwerp. Janne deelt haar kennis via Instagram @janneschuijn en ze heeft verschillende interessante podcasts opgenomen (terug te vinden op Spotify en de ITunes Podcasts-app).

Ik hoop jullie een beetje geïnspireerd te hebben door de kern van deze theorie met jullie te delen. Het is zeker de moeite waard om je er verder in te verdiepen. Mindset = koers van je leven, ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Zijn jullie veel met mindset bezig? Kenden jullie de theorie van dr. Dweck al? Zo ja, waarvan en hoe implementeren jullie deze in het dagelijks leven? Hebben jullie nog inspirerende boeken of podcasts als tip m.b.t. mindset? Let me know babes, I love to hear from you! En ik vind het tof om verhalen te horen of lezen van succesvolle personen, dus spread the inspiration! 🙂

4 gedachtes over “Growth mindset, wat is dat eigenlijk?

  1. Wat een fijne blog! De fixed mindset en de growth mindset zijn me al een tijd bekend, maar het is goed om er weer aan herinnerd te worden. Ik heb van nature een ongelooflijke fixed mindset, maar als ik zo terugkijk is dat de laatste jaren echt veranderd. Nog niet op alle vlakken natuurlijk, maar het geloof en het vertrouwen te kunnen leren is veel meer onderdeel geworden van mijn leven. Ook een echte aanrader qua boeken, waar onder andere deze theorie in voorkomt: “Feedback is een cadeautje”, van Douglas Stone en Sheila Heen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ontzettend leuk om te horen! Heel herkenbaar inderdaad van die fixed mindset. Wat goed dat je meer vertrouwen hebt gekregen in leren en ontwikkeling! Heel erg benieuwd naar het boek, ga er zeker eens een kijkje naar nemen. Boekentips zijn altijd welkom, superfijn! Dankjewel voor je reactie! ❤

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s