Tien dingen om dankbaar voor te zijn

Blogartikelen

Hey babes, fijne woensdag! Vandaag heb ik een artikel voor jullie over dankbaarheid, opnieuw zo’n term waar je veel over hoort in zelfontwikkelingsland. Maar wat houdt dankbaarheid in? Wat levert het je op? Hoe draagt het bij aan zelfliefde en een gelukkig leven waarin al je dromen uitkomen? Ik leg het je vandaag uit, vanuit mijn perspectief en ervaring. Ik wil je aan het denken te zetten door tien dingen te delen waar ik dankbaar voor ben. Hopelijk kan dit artikel je inspireren om dankbaarheid te verwerken in je levensstijl, om  daarmee al het goeds in het leven aan te trekken. Enjoy babes!

Dankbaarheid betekent letterlijk; waarderen wat je hebt. Deze waardering kun je op meerdere manieren laten blijken: uitspreken, filosoferen, mediteren etc. Over het algemeen denk ik dat we het allemaal belangrijk vinden om dankbaar te zijn, alleen nemen we er niet altijd de tijd voor om er echt bewust bij stil te staan en dankbaarheid tonen. In onze opvoeding wordt ons geleerd dat we “dankjewel” horen te zeggen als een ander iets voor ons doet. Maar zeggen we eigenlijk weleens “dankjewel” tegen andere dingen in ons leven? Niet alles waar we van binnen dankbaar voor zijn, krijgt de waardering. Het is echter wel belangrijk om dankbaarheid te laten blijken en uit te spreken, het leert ons meer te leven in het hier en het nu en te genieten van hetgeen wat we hebben. Want dat verdienen we. We leven tenslotte maar één keer dit leven, right? Door je focus te leggen op hetgeen wat je nú hebt en mág beleven, vervagen de gedachten over negatieve zaken en imperfecties uit het leven. Door te focussen op positiviteit is er geen ruimte over voor angsten, paniek en twijfel (oké dat is misschien wel héél optimistisch, laten we het houden op ‘minder ruimte’). Dankbaarheid helpt je om positiever en gelukkiger in het leven te staan, dat is een feit.

Wat zijn dingen waarvoor ik dankbaar ben? Hieronder deel ik tien dingen die voor mij in het rijtje thuishoren. Vrij algemene zaken, maar met persoonlijke invulling dus. Ik hoop dat het je inspireert.

1: Leven. Ik weet het, het klinkt aardig cliché. Misschien is het dat ook. Maar dat maakt het niet minder belangrijk om hier eens bewust dankbaar voor te zijn. Ik ben dankbaar voor het leven. Het feit dat mijn ouders ervoor kozen om mij te ‘hebben’ en ik bijna 22 jaar geleden het levenslicht zag. Het is raar om er over na te denken, maar puur het feit dat je leeft: de kans krijgt om te leven en iedere dag wakker wordt, is iets om dankbaar voor te zijn. Ik ben niet gelovig dus ik dank niet één persoon voor het feit dat ik mag leven en nog steeds leef, ik filosofeer hier graag over tijdens het opstaan of mediteren. Maar dat is maar net hoe spiritueel je het wilt maken.

2: Gezondheid.  Another cliché denk ik, maar nog altijd erg belangrijk: ik ben dankbaar voor mijn gezondheid: fysiek en mentaal. “Wat hoop je dat het wordt?” –> “Gezond”. Het is niet voor niets dat aanstaande ouders, waaronder ook de mijne, deze uitspraak doen wanneer hen gevraagd wordt naar het geslacht van hun ongeboren kind. Gezondheid is voor ouders hét meest belangrijk. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik gezond ter wereld gekomen ben en tot op vandaag de dag gezond ben. Gezond in die zin dat ik geen handicap of ziekte heb, dat mijn lijf alles erop en eraan heeft zitten wat het zou moeten hebben én dat alles naar behoren functioneert. Maar ook mentaal is gezondheid belangrijk. Ik heb een jaar geleden ontzettend in de put gezeten en kon mezelf toen mentaal gezien ongezond noemen. *Hierover binnenkort meer… Stay tuned babes* Gelukkig ben ik nu weer teruggekrabbeld naar level van mentale gezondheid. Door zelf in zo’n dal te hebben gezeten ben ik me er ontzettend bewust van geworden dat mentale gezondheid nét zo belangrijk is als fysieke gezondheid. Het feit dat ik gezond ben zorgt ervoor dat ik kán doen wat ik wil doen in dit leven, dat vind ik fijn. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor en hier ben ik me elke dag van bewust.

3: Geld. In eerste instantie klinkt dankbaar zijn voor geld wel heel materialistisch en gold-digger-achtig, dit komt omdat onze samenleving erg op materie gericht is (mooie en dure spullen als huis, auto, schoenen, tassen etc.). Maar ik ben niet dankbaar voor geld in die zin. Al vind ik het natuurlijk óók leuk om een paar mooie schoenen te kopen. Maar dat is niet de kern waar ik dankbaar voor ben. Ik ben dankbaar dat geld me voorziet van basisbehoeften. Geld zorgt ervoor dat we ons lijf in leven kunnen houden door het te voeden en verzorgen, geld zorgt ervoor dat we een dak boven ons hoofd hebben en geld zorgt ervoor dat we ons kunnen kleden tegen de kou. In essentie zorgt geld ervoor dat we onszelf van de basisbehoeften kunnen voorzien. Het is dus niet gek om dankbaar te zijn voor geld. Ja, en je mag ook best dankbaar zijn voor alle dure, mooie spullen die je met geld kunt kopen 😉 .

4: Welvaart. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik een welvarende omgeving mag leven. En nee, ik woon niet in een villa, ik heb geen rijke ouders en ga niet elk jaar op vakantie. Ik bedoel meer dat ik mag leven op een stukje aarde waar welvaart heerst. Nederland is een ontzettend modern, rijk en welvarend land (ondanks de armoede en ellende, dat is er natuurlijk ook maar je moet even het grote perspectief bekijken). Dankzij de welvaart in Nederland heb ik als jonge vrouw zoveel opties in tegenstelling tot andere jonge vrouwen in de wereld. Ik kan studeren ondanks ik niet uit een rijk milieu kom, ik kan naar de dokter als ik me ziek voel, ik kan mijn rijbewijs halen en carrière maken, ik word niet uitgehuwelijkt maar mag zelf kiezen wie ik liefheb en met wie ik wil trouwen, als mij onrecht wordt aangedaan wordt de dader veroordeeld en niet ik (zoals in veel derdewereldlanden wel gebeurd: denk aan de verkrachtingszaak uit India waar ik eerder over schreef in een blogartikel). Ik kan eindeloos veel zaken opnoemen. We klagen veel in dit kikkerlandje, maar ik vind het belangrijk om dankbaar te zijn en te focussen op alle mogelijkheden en welvaart die Nederland ons biedt, in tegenstelling tot andere plekken op de wereld.

5: Ontwikkeling. In onze tijd is er zóveel informatie beschikbaar. Via boeken, podcasts, blogs, internet, artikelen, tv/uitzendingen noem het maar op. Er is enorm veel kennis opgeslagen en we kunnen er vandaag de dag zó gemakkelijk bij. Er is zoveel ruimte voor (persoonlijke) ontwikkeling, daar ben ik dankbaar voor. Dankzij de hoeveelheid kennis en de diverse, gemakkelijke manieren om deze te vergaren ben ik de ontwikkelde persoon die ik ben. Iets moois om bij stil te staan en om dankbaar voor te zijn. Opnieuw een stukje dank naar de tijd en plek waar we leven, dat we dit als jonge vrouwen kunnen doen.

6: Mensen. Ook ben ik dankbaar voor alle mensen om heen. Specifiek voor de goede mensen, die ik liefheb en positieve energie in mijn leven brengen, maar ook voor de “slechte” mensen in mijn leven ben ik dankbaar. Deze zogenaamde “slechte” mensen (ze zijn niet pure evil ofzo maar hadden een negatieve invloed, je weet wel 😉 ) hebben me namelijk een hoop geleerd voor de toekomst: dat ik me niet op een bepaalde manier moet laten behandelen, dat ik mijn grenzen aan moet geven en dat mijn leven beter is zonder de invloed van specifieke personen. Alle personen op je pad brengen je iets, daar ben ik van overtuigd en daar moet je dankbaar voor zijn, vind ik. Daarnaast is het samenzijn met andere mensen iets wat geld niet kan kopen, het zijn dierbare momenten die je hart vullen. Ook zeker iets om dankbaar voor te zijn: dat wij hier met elkaar mogen zijn op dit moment.

7: Schoonheid. Ik ben dankbaar voor de schoonheid om me heen, die ik mag waarnemen. . Klinkt spiritueel, is het misschien ook, maar zo hoef je het niet te zien. Je bent het vast met me eens dat de kleurrijke lente in het park, een wit zandstrand op Curaçao en de ondergaande zon in een lucht vol paarse en roze wolken er prachtig uitzien. Er is zoveel schoonheid om ons heen! De vorige voorbeelden waren vooral op natuur gericht, maar denk ook aan schoonheid van mensen, van dieren, van objecten (kunst), van voedsel. Ik weet niet of jullie dit herkennen, maar ik kan helemaal wegdromen als ik naar een prachtig iets kijk. Ik kom dan helemaal tot rust. Maar denk ook aan de prachtige klanken van muziek, het gevoel van verse lakens tegen je vers geschoren benen en heerlijke smaken van allerlei voedsel (voor mij pure kunst en schoonheid, lol). Het leven heeft zoveel moois te bieden, kijk eens verder dan je mobiele telefoon en je zult zoveel schoonheid zien en ervaren.

8: Sterfelijkheid. Dit is voor mij een moeilijk onderwerp, maar toch vind ik wel dat het in dit rijtje thuishoort. Een groot deel van mijn angsten heeft te maken met sterfelijkheid, maar in alle pijn, verdriet en ellende zit ook schoonheid en ook een reden tot dankbaarheid. Door het feit dat we sterfelijk zijn en we ons hier bewust van zijn, willen we namelijk alles uit het leven halen en gelukkig leven. Sterfelijkheid brengt ons dichter bij ons levensdoel en zorgt ervoor dat we bewust genieten, daar ben ik dankbaar voor. Ook vind ik het belangrijk om bij het overlijden van een dierbare juist stil te staan bij dankbaarheid. Het leven kan rot en gemeen zijn en je wilt hen absoluut niet verliezen, maar ben dankbaar dat je deze persoon in je leven mocht hebben. Dankbaar dat jullie in dezelfde tijd mochten leven en dankbaar dat jullie paden elkaar kruisten. Deze manier van denken zal je rust geven in een zware periode en houvast om gelukkig door te leven, hoe moeilijk dat ook is.

9: Herinneringen. Bij bovenstaande omschrijving hoort ook het dankbaar zijn voor herinneringen. Niet alleen herinneringen van overledenen, maar ook herinneringen van het leven. Van leuke dagen, van mooie momenten, van pure emoties. Dagjes Efteling, mijn vakanties naar Griekenland, bij mijn opa op schoot mijn lievelingsboek lezen als vierjarig meisje of sterrenkijken met mijn beste vriendin op een voetbalveld om 02:00 uur ’s nachts. Mooie herinneringen vullen ons hart en ons leven. Ik ben dankbaar voor mijn herinneringen, omdat deze mij kracht geven als ik me even minder voel. Ze geven me positieve energie en zin om nog meer mooie herinneringen te maken. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik bewust leef en herinneringen kán maken: dat ik terug kan blikken op een mooi leven (en kan dromen over een mooie toekomst met veel nieuwe bijzondere en mooie herinneringen). 

10: Mezelf. Last but not least. LEOMIE zou LEOMIE niet zijn als we een boodschap over zelfliefde en -acceptatie zouden verwerken. Ik ben dankbaar voor mezelf. Klinkt misschien alsof ik heel vol van mezelf ben, absoluut niet. Maar ik heb leren houden van mezelf en ben blij dat ik als “mij” dit leven mag beleven. Inclusief al mijn eigenschappen, talenten maar ook imperfecties en gebreken. Ik ben wie ik ben en daar ben ik blij mee. Ik ben dankbaar voor de persoon die ik was, de persoon die ik geworden ben (vandaag de dag) en dankbaar voor de persoon die ik in de toekomst zal zijn. Ik doe er namelijk alles aan om een gelukkig leven te leiden, ik zorg goed voor mezelf en geniet bewust van het leven, because in the end that’s all that matters. 

Een lang artikel met een spirituele ondertoon, maar ik voelde de behoefte om dit met jullie te delen. Ik vind dankbaarheid belangrijk en hoop dat jullie na hebben gedacht over de dingen waar jullie dankbaar voor zijn. Durf het ook uit te spreken: wanneer je dankbaar bent voor iets of iemand in je leven: let them know. Wanneer je waardering onuitgesproken blijft, is het alsof je een cadeau hebt maar deze niet uitpakt. We worden allemaal vrolijk van complimentjes en waardering, laat het dus vooral blijken wat je waardeert en waarom. Dat maakt deze wereld een stukje mooier en geeft een goed gevoel. Be grateful babes and never forget to love yourself <3.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s