Spiritualiteit & Astrologie: de vier elementen

Blogartikelen

Happy wednesday, babes. Vandaag weer een artikeltje in de serie Spiritualiteit & Astrolgie. Dit keer over de vier elementen. WATER. AARDE. VUUR. LUCHT. Geef maar toe, je hoorde dit in de stem van de intro van Avatar. Het is oké, ik namelijk ook 😉 Ik ga het vandaag hebben over de spirituele en astrologische connecties en interpretaties van de vier elementen. Benieuwd? Lees dan vooral verder.

De vier elementen kennen we allemaal; samen vormen ze onze fysieke wereld hier op aarde. In astrologie kennen de vier elementen echter ook een andere dimensie, een andere betekenis. Elk van de twaalf sterrenbeelden is namelijk gekoppeld aan één van de vier elementen. De elementen representeren bepaalde energieën die door ons als mens stromen. In feite zijn ze alle vier de elementen aanwezig maar één is het sterkst aanwezig; dit zegt iets over je persoonlijkheid. Dit geldt voor ieder van je sterrenbeelden; je zonsterrenbeeld, maansterrenbeeld, ascendant, venussterrenbeeld etc. Daar ga ik later wat verder op in.

Voor nu ga ik even in op het welbekende zonsterrenbeeld, die veel personen als hun enige sterrenbeeld kennen.

Snap je nu niet wat ik met zonsterrenbeeld bedoel, lees dan even dit vorige artikel waarin ik het uitgebreid uitleg Astrologie: Zonsterrenbeeld, Maansterrenbeeld & Ascendant.

Dit bereken je simpelweg door middel van je geboortedag en -maand: in mijn geval –> 19 mei –> sterrenbeeld Stier. Welk element het meest dominant is in je zonsterrenbeeld is kan een belangrijk inzicht geven in je persoonlijkheid. Dit omdat je zonsterrenbeeld de kern is van je ego. Oké genoeg zweverigheid. Let’s get to business.

De sterrenbeelden die horen bij het element water zijn Kreeft, Schorpioen en Vissen. De sterrenbeelden die horen bij het element aarde zijn Stier, Maagd en Steenbok. De sterrenbeelden die horen bij het element vuur zijn Ram, Leeuw en Boogschutter. De sterrenbeelden die horen bij het element lucht zijn Tweeling, Weegschaal en Waterman. Zo, nu je weet tot welk element jouw sterrenbeeld behoort volgt hieronder een uitleg wat het betekent dat dit specifieke element het meest dominant is in jouw karakter, volgens de astrologieleer.

Sterrenbeelden met het element water
Wanneer je veel “water” in je persoonlijkheid hebt, loopt emotie als een rode draad door je leven. Deze personen worden overemotioneel genoemd en staan bekend om hun gevoeligheid. Ze hebben een sterke intuïtie en voelen andermans emoties goed aan. Ze kunnen ongemak ervaren bij het tonen van hun eigen emoties, dit komt soms mysterieus over. Ze vinden het fijn om gesprekken te voelen met personen waar ze zich op hun gemak bij voelen en die zij vertrouwen. Intimiteit is voor hen van groot belang. Ze zijn niet erg open; ze zijn bang om gekwetst te worden en kijken daarom vaak eerst de kat uit de boom. Pas wanneer er sprake is van veiligheid en vertrouwen bloeien deze personen open richting anderen. Als dit het geval is zullen deze personen je in alles supporten en zullen ze er altijd voor je zijn.

De volgende eigenschappen horen bij watersterrenbeelden: emotioneel, betrokken, kwetsbaar, meelevend, intuïtief, gevoelig, verzorgend en vertrouwen. 

Sterrenbeelden met het element aarde
Personen met veel “aarde” in hun persoonlijkheid worden getypeerd als ‘gegrond’. Ze brengen je letterlijk “down to earth”, het zijn echte realisten. Ondanks ze conservatief en vastberaden zijn hebben ze ook een emotionele kant. Ze voelen een speciale connectie met de materiële wereld om zich heen en hechten hier veel waarde aan. Ze zijn praktisch, stabiel, loyaal en het zijn personen die ten alle tijden naast hun geliefden staan. Een gevoel van veiligheid is voor hen erg belangrijk. Door het vaak op “safe” te spelen en hun angst om risico’s te nemen lopen ze soms unieke kansen mis en door hun vastberadenheid kunnen ze erg koppig overkomen: er is veel voor nodig om hen over te halen!

De volgende eigenschappen horen bij aardesterrenbeelden: praktisch, trouw, realistisch, materialistisch, gestructureerd, betrouwbaar, “met beide benen op de grond” en rustig.

Sterrenbeelden met het element vuur
Passie, dynamiek, temperament en creativiteit: dit omschrijft de personen met veel “vuur” in hun persoonlijkheid. Ze kunnen snel boos worden maar zijn net zo snel in vergeven. Het zijn echte avonturiers met een enorme dosis energie. Ze zijn spontaan, fysiek vaak erg sterk en in de ogen van velen een inspiratiebron: het gevoel dat ze anderen inspireren en aandacht krijgen vinden deze mensen belangrijk. “Ready for action”, dat typeert hen: altijd klaar voor een uitdaging. Ze zijn zelfbewust, intelligent en streven naar idealen. Doordat ze zo spontaan en actief zijn kunnen ze soms ondoordacht handelen en staan ze bekend om hun egocentrisme: ze denken vaak in eerste instantie aan zichzelf en hun eigen belang.

De volgende eigenschappen horen bij vuursterrenbeelden: levenslustig, initiatiefrijk, expressief, avontuurlijk, zelfvertrouwen, enthousiast, moedig en actief.

Sterrenbeelden met het element lucht
Volgens de astrologieleer zijn personen met veel “lucht” in hun persoonlijkheid rationeel, sociaal en communicatief sterk. Ze vinden het fijn om diepgaande relaties met anderen op te bouwen, houden van filosofische gesprekken, sociale bijeenkomsten maar ook het lezen van een goed boek. Ze zijn echte denkers, intellectueel maar vooral ook heel vriendelijk als het op anderen aankomt. Advies geven kunnen zij als de beste door hun analytisch talent maar let op; ze hebben de neiging om erg kritisch te zijn richting zichzelf en anderen. Doordat ze zó op ratio (verstand) gericht zijn is er weinig ruimte over voor gevoelens: ze onderdrukken soms hun eigen gevoel en hebben soms moeite zich in te leven in de gevoelens van anderen.

De volgende eigenschappen horen bij luchtsterrenbeelden: optimisme, denken, communicatief sterk, beredeneren, verbanden zien, objectief, rationeel en analytisch.

Zo. Nu je weet wat elk element betekent voor je persoonlijk (nogmaals; volgens de astrologieleer, geen ultieme wetenschap) is het interessant om een aantal van je sterrenbeelden te analyseren. Naast je zonsterrenbeeld dan voornamelijk je maansterrenbeeld en ascendant; deze drie zijn namelijk het meest van belang voor je persoonlijkheid. Welke elementen zijn dominant? En wat zegt dit over wie jij bent? In mijn geval is mijn zonsterrenbeeld een aardesterrenbeeld, mijn maansterrenbeeld een luchtsterrenbeeld en mijn ascendant opnieuw een aardesterrenbeeld. Ik heb dus veel aarde in mijn persoonlijkheid, gecombineerd met een beetje lucht. Vuur en water komen in mijn kern niet voor. Grappig is dat je de elementen die je zelf mist vaak zoekt in je nabije omgeving. Zo beschikken mijn vriend en Leonie, beiden heel belangrijk voor mij, over vuur en water: dit heb ik niet en hierin vullen zij mij aan en ik hen. Zij maken mij wat losser, spontaner en meer in lijn met mijn emoties. Ik maak hen wat realistischer, praktischer en zorg ervoor dat ze met hun voeten op de grond blijven. Dit is oprecht interessant om voor jezelf eens goed over na te denken en de personen in je nabije omgeving te analyseren.

Ik kan uren over dit onderwerp schrijven want ik vind het zelf erg herkenbaar en interessant. Maar de kern van wat ik vandaag wilde overbrengen is gelukt. Dat staat er 😉 Ik hoop dat je dit artikel met plezier gelezen hebt en je er wat wijzer door bent geworden. Laat me vooral weten of je jezelf in de beschrijving kunt herkennen en wat je nog graag zou willen weten over het onderwerp astrologie en spiritualiteit voor toekomstige artikelen ❤

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s