6 ochtendrituelen voor een “miracle morning”

Blogartikelen

Hi loves. Een tijdje terug kwam ik de term “miracle morning” tegen en deze sprak me direct aan. Ik ben op onderzoek uitgegaan en was positief verrast. In dit artikel deel ik met jullie hetgeen wat ik erover geleerd heb: welke zes stappen je iedere ochtend zou moeten zetten om een “miracle morning”, oftewel een ochtend waardoor je je krachtig, empowerd, gemotiveerd en energiek voelt, te creëren. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder.

Er zijn boeken over deze “miracle morning” geschreven, deze heb ik zelf helaas niet gelezen, ook het internet staat er vol me. Het klinkt fantastisch: een magische ochtend. En wat het belooft dat spreekt me ook aan. Ik kan die extra dosis empowering, motivatie en energie wel gebruiken.. Herkenbaar? Ik denk het wel hè. AM Magic, zoals het in het Engels ook wel genoemd wordt. De kracht van de ochtend: wanneer je in de ochtend tijd vrijmaakt voor jezelf zal je daar de rest van de dag de vruchten van plukken. Klinkt interessant.

Om de “miracle morning” rituelen toe te kunnen passen is het van belang dat je er 60 min. voor vrij maakt in de ochtend, voor je overige taken en werkzaamheden van de dag. Iedere stap bedraagt namelijk 10 min. –> het ideaal zou dus zijn dat je  60 min. eerder opstaat om deze routine uit te kunnen voeren. Als je wekker normaliter om 06:00 uur gaat kan ik me voorstellen dat het zeer pijnlijk is om deze naar 05:00 uur te verzetten. Toch is 05:00 uur een hele gangbare tijd voor de “miracle morning”: blijkbaar geniet je rond deze tijd extra van de kalmte en de rust die heerst, jij bent namelijk wakker voor de rest van je omgeving en dat moet heerlijk voelen, aldus dames die met deze routine werken. Het belangrijkste is dat je het vóór 08:00 uur ’s ochtends uitvoert om de voordelen van de rituelen te ervaren. 

De zes stappen/rituelen van de “miracle morning” kun je in één woord onthouden, als een soort ezelsbruggetje: SAVERS (ironisch want deze stappen zouden echte “life savers” moeten zijn). Ik houd trouwens de Engelse benamingen aan gezien dit het origineel is, ik zal in de toelichtingen in het Nederlands verduidelijken 🙂 SAVERS staat voor Silence, Affirmation, Visualization, Excercise, Reading en Scribing. Ik leg ze stuk voor stuk even uit.

1. Silence
Spreekt denk ik wel voor zich. Wanneer je net opgestaan bent, een uur voor je normaliter zou opstaan, heb je in de eerste tien minuten behoefte aan stilte. Deze tijd is voor meditatie of een gebed (indien je religieus bent). TIjdens de meditatie kun je je focussen op je ademhaling: hiermee creëer je kalmte in je hoofd en zet je je gedachten even “uit”. Het is fijn om dit aan de start van je routine te doen zodat je de dag in gaat met kalme gedachten en een ‘peace of mind’.

2. Affirmation
In de Nederlandse taal kom je dit woord niet zomaar tegen maar in zelfontwikkelingsland is ‘ie welbekend: affirmaties. Een affirmatie is een gesproken of geschreven versie van positieve gedachten over jezelf en je eigen leven. Ze zijn vaak kort, bekrachtigend en positief en je dient ze hardop tegen jezelf te zeggen om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk bij je ‘aankomen’. De eerste keer dat je dit doet zal vreemd aanvoelen maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het went en prettig voelt. De tweede set 10 min. van je “miracle morning” zet je dus affirmaties in. Denk aan thema’s als zelfliefde, bereiken van doelen, angsten overwinnen, je gezondheid en geluksgevoel.

3. Visualization
De volgende 10 min. houdt je je bezig met het visualiseren van jouw doelen en het bereiken ervan, stap voor stap. Hoe zien deze stapjes eruit? Hoe zou jij je voelen bij die stappen en het behalen ervan? Wat vragen deze stappen van jou? Deze stap doet beroep op je fantasie, inbeeldingskracht en inlevingsvermogen. Door het voor jezelf visueel te maken wordt het tastbaar. Dit doe je door het uit te tekenen (geen Picasso stijl, je hebt tenslotte maar tien minuten, maar schetsen of mindmaps) of door je ogen te sluiten en het als een soort film af te spelen in je gedachten. Dit is een heerlijke stap, het voelt goed om vooruit te denken en jezelf in “actie” te zien –> dit doet aansporen tot actie, snap je m.. 😉

4. Excercise
Qua titel mijn minst favoriete, want ja ik ben nu eenmaal niet zo sportief.. Maar ik moet toegeven dat deze stap wel degelijk van belang is en ik er het nut van inzie. Zoals de term al zegt ga je de deze 10 min. actief zijn en je lijf in beweging zetten. Het voordeel is dat het niet gaat om intensieve sport als hardlopen of gewichtheffen, nee het gaat om “light excercise” met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Denk aan yoga, een korte buikspier-workout of stretchen. Het doel van deze stap is om de bloedcirculatie te stimuleren: bloed vol zuurstof naar je hersenen pompen om scherp en alert te zijn gedurende de dag.

5. Reading
Na die inspanning kun je wel wat rust gebruiken. In de volgende 10 min. ga je dan ook rustig zitten of liggen met een goed boek. Er wordt aangeraden een boek rondom zelfontwikkeling te lezen. De positieve gedachten en succesverhalen in deze boeken stimuleren namelijk een positieve mindset en doelgericht werken. Als zij het kunnen, kan jij het ook. That’s the spirit. Laat je 10 min. lang inspireren.

6. Scribing
De laatste 10 min. staan in het teken van journallen en schrijven, yay! Met behulp van een journal (boek met kant-en-klare vragen), bullet journal of een vrolijk schriftje stel jij jezelf vragen over hoe je je voelt en wat je doelen zijn. Op deze manier kun je je gedachten sturen en terugbrengen naar jouw kern. Daarnaast is het een reflectie op je leven die je helpt verder te komen. Deze stap stimuleert zelfbewustzijn en is dus onmisbaar. Om inspiratie op te doen wat betreft goede “journal”-vragen is Pinterest een toppertje! Ook kun je ervoor kiezen om inzichten die je tijdens eerdere stappen van de “miracle morning”-routine op te schrijven. Kies vooral voor hetgeen wat voor jou praktisch is en je het beste gevoel oplevert.

Na deze 60 min. zou je helemaal klaar moeten voelen voor de dag: ready to rock. Op papier klinkt het fantastisch. Het verbaast jullie (waarschijnlijk) dan ook niets dat ik het geprobeerd heb. Drie keer om precies te zijn. Dagelijks vind ik een beetje overweldigend maar ik kan mezelf voorstellen dat anderen dit doen! Wanneer je de zes stappen doorlopen hebt voel je je namelijk súper energiek en krachtig: je bent er duidelijk aan herinnert wat jouw doelen zijn en hoe jij die dag stappen kunt zetten in het behalen van die doelen. Veel voldoening maar vooral ook opluchting wanneer die 60 min. voorbij zijn. Ik vind het persoonlijk vrij lang, ook al gaan die 10 min. per ritueel/stap razendsnel. Een minpunt voor mij is dat ik eigenlijk standaard rammelende honger krijg als ik zo’n 30 min. wakker ben en functioneer dus dat is in deze routine, voor mij, niet heel handig. Ik heb de “miracle morning” een beetje naar mijn hand gezet: wanneer ik zo’n ochtendje inplan voor mezelf houd ik me voornamelijk met stap Silence, Affirmation en Visualization bezig. Vervolgens ontbijt ik, zodat ik genoeg kracht heb en niet afgeleid ben door mijn hongergevoel en kies ik voor Excercise. Ik lees in de bus en schrijf dagelijks in de avond in mijn bullet journal, dus de laatste twee stappen zet ik ’s ochtends niet in. Mijn versie van de “miracle morning” probeer ik nu minimaal één keer per week en dit bevalt me erg goed.

De “miracle morning” heeft me zeker geïnspireerd. Het is een handige tool in het kader van zelfontwikkeling en ik ben van mening dat iedereen dit eens een keer zou moeten proberen (zeker bij interesse in zelfontwikkeling). Het draagt bij aan zelfbewustzijn en doelgericht leven, dat kan nooit kwaad, toch?

Ik hoor graag wat jullie denken over de “miracle morning”. Kenden jullie deze ochtendroutine al? Gaan jullie het eens proberen? Laat me vooral weten wat jullie bevindingen en ervaringen zijn. Lots of love!

 

Een gedachte over “6 ochtendrituelen voor een “miracle morning”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s