“Beachbodies” & onzekerheden

Blogartikelen

Hi babes. Ik schrijf deze blog pal voor de ventilator vanuit mijn snikhete zolderkamer. We zitten midden in een hittegolf, de eerste echte zomerse dagen van 2019! Ondanks het weer niet heel praktisch is geniet ik er wel volop van. De strakblauwe lucht, de gouden zonnestralen en mensen die er massaal op uittrekken, voornamelijk richting het water. En hey, dat laatste dat heeft me flink aan het denken gezet. Daar wil ik nu écht iets over schrijven. Want er is niets zo heerlijk om met deze temperaturen zo min mogelijk kleding te dragen: in je badkleding op het strand liggen. Maar dat is lang niet voor iedereen zo gemakkelijk. Iedere vrouw heeft onzekerheden, er bestaat een beeld van dé  “beachbody” gecreëerd door (social) media waardoor niet iedere vrouw zich prettig voelt op het strand. Dat wil ik in dit artikel met jullie bespreken. Wat zijn mijn onzekerheden? Hoe overwin ik ze? Ik geef jullie tips. En het meest voornaamste, wat ik jullie mee wil geven in dit artikel: waarom ik vind dat iedere vrouw al over een “beachbody” beschikt. Hier komt je wekelijkse dosis inspo!

Here’s my guide to having a beachbody.
1. Have a body
2. Go to the beach.

Bovengenoemde quote zegt het al. Het hebben van een “beachbody” is in mijn optiek niks meer of minder dan gewoon lekker naar het strand gaan in dat goddelijke lijf van je, precies zoals het is. Want het is namelijk niet zozeer jouw lichaam dat je mooi maakt, het is het zelfvertrouwen waarmee je jouw lichaam draagt. Inclusief alle putjes, bultjes, vlekjes, oneffenheden en vormen. Jij bent een uniek stukje mens en dat maakt je prachtig, niemand op deze wereld is zoals jij bent. Laat zien wie je bent, inclusief de dingen waar je misschien onzeker over bent. Want uiteindelijk is het ideale zomerplaatje niet zozeer een afgetraind en slank model met prachtig gekrulde haren dat perfect tegen een palmboom poseert, néé het is die vrouw met haar oogverblindende glimlach en de rimpels rond haar ogen van het lachen: zij straalt dat zomerse geluksgevoel uit en dát is schoonheid. Niet je maat, je curves/gebrek aan curves, niet de (on)effenheid van je huid, je kleur of whatever, dat is allemaal bijzaak. Alles wat je met zelfvertrouwen en trots draagt is schoonheid. Instagram en tijdschriften misleiden ons misschien door hun perfecte plaatje (recap; model tegen de palmboom) over te brengen als dé “beachbody” en daarmee indirect tegen de vrouwelijke wereld te zeggen dat je alleen mooi bent als je er op het strand precies zó uitziet. Maar hey, dikke vette bullshit. Want ondanks dat model er prachtig uitziet en daarmee een hele verschijning is; is zij gelukkig? Lachen haar ogen, oprecht? Voelt ze zich fijn? Reality check: 99,9% kans dat die vrouw ook onzekerheden heeft. Wellicht wel meer dan jij. Dus laat dat los. Zolang jij lekker in je vel zit en je fijn voelt dan straal jij, meer dan welk model dan ook.

Ik verkondig dit heel mooi, if I may say so myself, maar dit wil niet zeggen dat ik dit helemaal uitgedokterd heb voor mezelf. Ik geloof heilig in innerlijke schoonheid en dat ieder lichaam een “beachbody” is: mindset –> check, praktijk –> niet altijd check. Want ondanks ik mezelf ervan bewust ben, vind ik het ook altijd spannend om mijn strandjurkje te laten zakken en mijn “beachbody” aan de wereld te tonen op een stranddagje. Want ik heb ook wat putjes, cellulitis, deukjes en oneffenheden. Ook nog kromme tenen, rechte heupen en een puddingbuikje om toe te voegen aan het lijstje 😉 *korreltje zout*. Zo zie je maar, onzekerheden genoeg. Maar toch, ondanks ik niet alles mooi vind aan mezelf, own ik wel wie ik ben en hoe ik eruit zie. Elk stukje van mijn lijf hoort bij mij, als uniek individu en daar ben ik trots op.

Wat helpt mij ter voorbereiding op zo’n stranddag? Ik zal je drie persoonlijke tips geven. Allereerst een hele praktische: badkleding dat bij je past. Als je iets draagt dat je mooi vindt, je lichaam siert én comfortabel zit dan voel je je automatisch prettig. Zorg dat je een shape badkleding vindt die past bij jouw shape, Voorbeeld: ik vind mijn onderbuikje niet zo mooi, ik kies daarom voor een high waisted bikinibroekje. Dit verbergt dat stukje waar ik onzeker over ben en legt de focus meer op mijn slanke taille waar ik me wél zelfverzekerd over voel. Focus dus verschuiven naar datgene dat je mooi vindt en je zelfvertrouwen geeft. Daarnaast is elk lijf gebaat bij goedpassende badkleding. We kennen allemaal het bikinibandje dat in je rug knelt en daarmee, zelfs op de allerslankste dames, onnodig rollen creëert op de rug. Niet dat er wat mis is met deze rolletjes *check foto van dit artikel, kuch* maar het flatteert je lijf een stuk meer als je een wat ruimer bandje, een maatje groter, neemt dat wat minder in je rug knelt. Dat is ook een stuk comfortabeler 😉 En qua stijl: badkleding is nog nooit zó trendy geweest als nu! Van bikini, tot badpak, tot tankini: je kunt alle kanten op en ze zijn allemaal even stylish. Kies iets wat jij mooi vindt, qua kleur of print en draag het met trots. Zie het als een accessoire voor je prachtige lijf, dat je nét die confidence boost om te shinen.

Een andere tip is wat meer gericht op mindset. Zorg ervoor dat je positief denkt wanneer je je klaarmaakt: zeg hardop in de spiegel dat je jezelf prachtig vindt en dat je lijf een absolute “beachbody” is inclusief alles wat je er misschien minder mooi aan vindt. It helps, trust me. Wat niet helpt zijn de beelden op social media; de foto’s van influencers en moddelen die bezaaid zijn met filters en wellicht wat Photoshop hier en daar. Mijn advies voor jou m.b.t. deze beelden… Allereerst: vergelijk jezelf er niet mee, iedereen is anders en uniek. Dit beeld is gemanipuleerd (minimaal de belichting) en het is dus helemaal niet realistisch om jezelf, in de spiegel, ermee te vergelijken. Ten tweede: merk je dat je onzeker wordt van dit soort foto’s? Ontvolg deze accounts dan. Simple as that. Je hebt zulke negatieve gevoelens niet nodig in je leven, so bye! Ten derde: volg accounts die je wél inspireren, die meer real durven te zijn en ook hun onzekerheden en flaws delen. Ik vind zelf @joannvdherik heel inspirerend op Instagram. Je kent Joann als het nichtje van Gigi en Bella Hadid en van het programma Curvy Supermodel. Ik volg haar niet alleen omdat ze curves heeft en daarmee tegen het stereotype schoonheidsideaal (maatje 36) ingaat: nee in haar captions deelt Joann haar onzekerheden en ze benadrukt in haar foto’s haar “flaws” om te inspireren. Zulke accounts kunnen zeer helpend zijn om je een confidence boost te geven.

Mijn laatste tip is een misschien niet heel uniek maar dat maakt ‘m niet minder belangrijk. Omring jezelf met je liefste vrienden en familie waarbij je veilig en vertrouwd voelt. Als jij door hen omringt bent zal je je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder onzeker voelen. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je zelfvertrouwen en een goed gevoel over jezelf geven. Vriendinnen die je hypen in je nieuwe bikini, een mooie foto van je maken en je aanmoedigen als je je loopje richting het water doet: those are keepers. Uiteindelijk ben jij als enige verantwoordelijk voor je zelfvertrouwen, maar het is zeker helpend om mensen bij te hebben die dit stimuleren en je erin aanmoedigen. Women support women!

Dus, ik zeg het nog één keer. Je bent prachtig, je bent krachtig, je bent precies goed zoals je bent: niks aan je veranderen! Zolang jij je goed voelt in je vel; do you babygirl! Je hebt die zogenaamde “beachbody” wanneer jij je happy voelt en je jezelf waardeert inclusief de mooie en minder mooie dingen aan jouw lijf. Alle stukjes horen bij jouw unieke zelf, en dat maakt je goed genoeg. Goed genoeg om te genieten op het strand in jouw lijf. Dit ben jij, dit is jouw leven, dit is jouw moment om het leven te vieren. Laat niemand dat van je afpakken! Inclusief het kritische stemmetje in je hoofd. Shut it down en shine like the diamond you are! ❤

Ik hoop dat jullie gaan genieten van de mooie dagen en mijn artikel je een beetje geïnspireerd heeft om gewoon lekker jouw “beachbody” te ownen. Summer 2019 we are so ready for you!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s