#self-care: de vijf levels

Blogartikelen

Hey babes, fijne woensdag. Vandaag een artikeltje rondom een van onze kernwoorden: #selfcare. Het is een hippe Engelse term in zelfontwikkelingsland en betekent niets meer of minder dan simpelweg goed voor jezelf zorgen, bewust goed voor jezelf zorgen omdat het je een fijn gevoel geeft. Het is echter veel meer dan een gezichtsmaskertje aanbrengen, een goed boek lezen of een sap detoxkuur doen, zoals self-care in de media vaak afgebeeld wordt. In today’s blog neem ik je mee in de vijf levels van self-care: fysiek, intellectueel, emotioneel, spiritueel en sociaal. Laat je inspireren!

1. Fysieke self-care
Het is ontzettend belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Genoeg water drinken, je lichaam voeden met vitaminen, eiwitten en mineralen ( en meer), in beweging blijven, je insmeren voor de zon, je gezicht reinigen, je tanden poetsen etc. Ik denk dat je het idee wel snapt. Het is belangrijk om je te beseffen dat dit niet betekent dat je een fit-girl of beautyblogger levensstijl aan moet nemen, nee. De kern van selfcare gaat namelijk om comfort en plezier; tijd besteden aan jezelf moet fijn voelen en niet als een verplichting of iets dat buiten je grenzen ligt. Je hoeft echt geen vijfdaags workout-plan te volgen of een gezichtsborstel van 130 euro aan te schaffen; het gaat erom wat jij prettig vindt en wat jij belangrijk vindt. Ben lief voor je lijf en geef het wat jij denkt dat het nodig heeft.

2. Intellectuele self-care
Een andere vorm van selfcare is je brein uitdagen en je intellect prikkelen. Op deze manier breidt je je kennis uit en houdt je jezelf scherp; een belangrijke vorm van selfcare als je het mij vraagt waar niet zo snel aan gedacht wordt binnen de term. Je bent nooit te oud om te leren en je kunt je leven flink verrijken door jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. Denk aan het lezen van boeken, kijken van documentaires (Netflix heeft een paar toppers), het leren van een nieuwe taal (de app Duolingo is fantastisch) of beoefenen van een nieuwe sport (idee: probeer eens een yogales). Opnieuw: vind iets wat bij jou past, waar jij je voor interesseert en wat jou aanspreekt. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om documentaires te kijken die aansluiten op mijn carrière (om mezelf ook als professional verder te ontwikkelen).

3. Emotionele self-care
Emotionele self-care heeft alles te maken met, je raadt het vast al, het begrijpen van je emoties. Je gevoelens in kaart brengen, je gedachten analyseren, manieren vinden om jezelf te uiten (i.p.v. je gevoelens opkroppen) etc. Mediteren, mindfulness beoefenen, journallen (of gewoon schrijven over je gevoel), muziek maken, tekenen etc. zijn allemaal manieren om emotioneel gezien voor jezelf te zorgen. Emoties uitdrukken kan pittig zijn dus zoek naar een vorm die bij jou past. Ben je creatief? Kies dan voor een creatieve uitingsvorm; schrijf een lied. Ben je wat meer gestructureerd? Kies dan misschien voor een Journal (kant-en-klaar) met vragen die je dagelijks kunt beantwoorden om in te checken bij je gevoel. Dit helpt bij het verwerken van je emoties wat een zeer belangrijke vorm van self-care is.

4. Spirituele self-care
Deze is niet voor iedereen even interessant maar jullie weten dat deze voor mij wel heel waardevol is. Belangrijke sidenote: spiritualiteit kan in deze zin gelinkt worden aan religie maar dit hoeft zeker niet! Spirituele self-care heeft te maken met je ziel, je inner peace, zingeving en levensbestemming. Klinkt heftig hè? Nou, valt eigenlijk best mee hoor. Wederom: je kunt het zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Kies gewoon een vorm die past bij jou; wie je bent, hoe je spiritualiteit interpreteert en wat jij comfortabel vindt. Spiritueel voor je zelf zorgen kun je op meerdere manieren doen. Bidden, mediteren, maanrituelen, schrijven, tijd doorbrengen in de natuur, boeken lezen over dit onderwerp etc. The sky is the limit. Ik probeer bewust stil te staan bij het levenspad dat ik beloop. Wat zijn mijn doelen? Wat zijn mijn dromen? Welke energieën zend ik de wereld in om deze doelen en dromen te bereiken? In hoeverre ben ik in staat deze te bereiken vanaf het pad waar ik me nu bevind? Wat zijn kleine stapjes die ik kan zetten om dichter bij het bereiken te komen? Nou dat soort vragen, daar zoek ik een antwoord op. Spiritueel gezien, voor mijn geest en ziel, zorgen.

5. Sociale self-care
Last but not least: een hele belangrijke vorm van self-care. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en we voelen de constante behoefte om ons met anderen te binden. Dit ziet er voor iedereen anders uit (introverts vs. extraverts) maar in de kern voelt het hetzelfde voor ons allemaal. Goed voor jezelf zorgen betekent dus ook jezelf verbinden met anderen. Opnieuw (ik zeg het nu écht voor de laatste keer): whatever en however you like. Lunchafspraken met collega’s, dagjes shoppen met je vriendinnen, wekelijks op bezoek bij je opa en oma, een praatje maken met de barista die je ochtendkoffie voor je bereidt.. Je verbinden beperkt zich niet tot de mensen die je al kent: het aangaan van nieuwe relaties is net zo belangrijk en fijn als het onderhouden van relaties die voor jou belangrijk zijn. Ieder persoon heeft je zoveel te brengen; je leert over jezelf, zij leren jou over hun levenslessen, je leert je grenzen kennen etc. Maar heel belangrijk: leer jezelf ook af te zonderen, relaties te verbreken die je niet langer energie geven maar je enkel energie kosten en anderen begrenzen voor je eigen rust. Ook zeer belangrijke onderdelen in sociale self-care.

Self-care is het bewust inzetten van activiteiten om voor jezelf te zorgen. Ideaal is om gewoontes te creëren waarbij je iedere dag investeert in de vijf levels. Voorbeelden in mijn levensstijl:

  1. Ik start iedere ochtend met een glas water met citroensap. Vitamines, hydratatie –> fysieke self-care.
  2. Ik oefen iedere dag vijf minuten de Spaanse taal via de app Duolingo. Nieuwe vaardigheid aanleren, brein uitdagen –> intellectuele self-care.
  3. Ik houd dagelijks een mood- en habit tracker bij in mijn Bullet Journal. Journallen, emoties opschrijven, gewoontes die aan doelen gelinkt zijn bijhouden –> emotionele én spirituele self-care.
  4. Ik probeer minimaal één keer per week af te spreken met een vriend of vriendin. Relaties onderhouden, verbinden –> sociale self-care.

Om meer #selfcare in je leven toe te passen hoef je dus absoluut geen nieuwe levensstijl aan te meten. Nee, je kijkt naar wat je kan en wat je fijn vindt en sluit het daarop aan. Het zijn vaak gewoontes die je al hebt alleen is het bij #selfcare het idee dat je deze bewust inzet. Omdat voor jezelf zorgen je een fijn gevoel geeft en het van cruciaal belang is om goed te functioneren. Door goed voor jezelf te zorgen laadt je als het ware jouw batterij op die je levensenergie geeft. Deze energie hebben we nodig om onze doelen en dromen te bereiken. #selfcare is amazing.

Ik hoop dat dit blogartikel je geïnspireerd heeft om bewust goed voor jezelf te zorgen. Omdat jij het zó hard verdient! Je bent zoveel liefde waard, give yourself some ❤

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s