10x feministische levenslessen van Disney prinsessen

Blogartikelen

Wie is er niet mee opgegroeid?! De prinsessen uit Disney-films hebben een grote impact gehad op de jeugd van velen. Vrijwel ieder meisje heeft op minimaal één punt in haar leven gedacht; ik word later prinses. Er waren vast ook jongens die dit dachten, maar hey; laat ik maar vanuit mijn eigen ervaring als jong meisje spreken.

Wie kent ze niet: Assepoester, Sneeuwwitje, Doornroosje, Ariel.. Een aantal klassiekers. Klassieke prinsessen met een wespentaille, Bambi ogen en een zachte stem. Ieder van hen gered door een prins; het trouwen met de prins als “happily ever after”. Geen eigen doelen, ambities, dromen etc. Behalve Doornroosje ofcourse want zij zal vast veel dromen in die 100 jaar slaap; maar over die dromen heb ik het hier niet 😉 Als je erover nadenkt, met het oog op empoweren en emancipatie van vrouwen, gaf Disney jonge meiden niet echt een realistisch beeld. In het echte leven worden we namelijk niet gered door een prins, lost deze niet al onze problemen op (dat moeten we zelf doen) en leven we echt niet “lang en gelukkig” als we getrouwd zijn met een rijke vent die je nog maar één dag kent (shame on you Snow White).

Wij (jonge) vrouwen hebben eigen doelen, eigen ambities en eigen dromen en zouden deze juist na moeten streven. There’s more to life than being pretty and in love with a hansome prince. Ja, ook Disney heeft dit besef gekregen. Tot mijn grote vreugde. Daar waren plots een aantal Disney prinsessen met een meer feministische boodschap voor jonge meiden; realistische levenslessen die wél bijdragen aan de #girlpower waar we anno 2019 naar streven. Hier komen 10 Disney prinsessen die in mijn optiek een feministische boodschap en daarin een belangrijke levensles met zich meedragen. Enjoy babes.

Prinses 1: Anna 

1eaab192-47ea-4f09-9ca8-895d7d2f129b.gif

Oké, dat binnen één dag willen trouwen met de eerste beste man die je spreekt buiten je kasteel, dat is misschien niet helemaal #girlpower. Maar eerlijk is eerlijk; Anna is een bijzondere prinses die ondanks haar wespentaille en Bambi ogen toch heerlijk herkenbaar is voor veel meiden. Haar wilde kapsel in de ochtend, haar over-enthousiasme, haar liefde voor chocolade. Yep, we feel you. En het feit dat ze de fout maakt door “verliefd” te worden op die eerste beste man, prins welteverstaan, is ook een belangrijke les op zich. Fouten maken mag; that makes you human. Dat maakt ze prachtig duidelijk. Wat ik persoonlijk het meest krachtig vind aan Anna’s personage in het kader van feminisme, is dat haar liefde voor haar zus Elsa als ware liefde wordt beschouwd in de film. Ondanks haar verliefde gevoelens voor Kristoff is Elsa degene die haar leven kan redden, door liefde. Zussenliefde als ware liefde. Heel veel hartjes voor die boodschap.

Prinses 2: Belle

6e8f324b2a1a1fe82a934ac85c220d11

De blik van Belle op de GIF zegt het al; een prinses met class en sass. Ondanks Belle een vrij “oude” Disney prinses is (generatie van Assepoester, Sneeuwwitje, Doornroosje etc. aka de niet-feministische Disney prnsessen) heeft ze een stoere kant die afwijkt van de norm. Ze is het knapste meisje van het dorp maar heeft een brede geest: ze wilt meer dan knap zijn en trouwen met de populairste man (héérlijk de manier waarop ze Gaston afwijst haha). Belle is intelligent en moedig; eigenschappen die we nog niet eerder terugzagen bij een Disney-prinses. Je zou kunnen stellen dat Belle een soort feministische trendsetter is binnen Disney. Wat ik mooi vind aan Belle’s personage is dat ze uitspreekt dat ze een ander leven wilt dan van haar verwacht wordt; ze volgt haar dromen en ambities (welliswaar niet heel bewust maar gecreëerd door de situatie met haar vader) en deinst nergens voor terug. Talkin’ about #girlpower! Wij kiezen zélf ons leven, ook al doorbreekt deze patronen en tradities. We only live once; make the most of it.

Prinses 3: Elsa 

source

In dit lijstje kan Elsa gewoon niet ontbreken. Ik benoemde eerder de krachtige boodschap van zussenliefde als ware liefde: veel respect voor Frozen om die reden. Maar in mijn optiek heeft Elsa nog een extra krachtige boodschap te brengen. Elsa is namelijk een einzelgänger, een introvert persoon, een krachtig individu. Ze is niet eenzaam, ze heeft genoeg liefde voor zichzelf. “Yes I am alone, but I am alone and free!”. Wauw, wat een strong independent woman. En dat is toch wat we willen?! Zo zou ieder meisje moeten denken; i.p.v. een angst om alleen te zijn. Elsa leert ons dat alleen zijn ook vrijheid is. Ze is de eerste ongetrouwde koningin in Disney geschiedenis en ze rockt het. Ze is autonoom en kiest haar eigen leven. You go Elsa!

Prinses 4: Jasmine

tenor

Vrij recentelijk hebben we kunnen genieten van de real life versie van de film Aladdin. Ik was me al bewust van Jasmine’s krachtige karakter en boodschap maar wauw, Naomi Scott (actrice die Jasmine in de film vertolkte) heeft deze nog sterker in beeld gebracht. Mede dankzij het prachtige nummer Speechless komt Jasmine naar voren als een strijdlustige, rechtvaardige en assertieve jonge vrouw. Ze had totaal geen zin in een gearrangeerd huwelijk en voelde zich bekwaam om als individu te opereren in een wereld gedomineerd door mannen. Jasmine komt voor zichzelf op; verbaal maar ook in de acties die ze uitvoert. Een sterk voorbeeld voor jonge meiden! Ze is de eerste Disney prinses die trouwt met een niet-prins (haha) en draag geen felgekleurde glitterjurk maar een harembroek. Ze leert ons dat je als vrouw je stem mag laten horen en je ten alle tijden voor jezelf op moet komen. Yes yes yes!

Prinses 5: Merida

82691-brave-merida-shooting-an-arrow.jpg

Ze wordt helaas niet altijd betrokken bij het groepje Disney prinsessen. Enigszins jammer maar ook enigszins begrijpelijk. Merida is namelijk a different cup of tea. Deze prinses is in véél opzichten erg verschillend van de anderen. Net als Jasmine heeft ze ook geen zin in een gearrangeerd huwelijk. Waar Jasmine dan nog verliefd wordt op een jongen zonder koninklijke afkomst is Merida totaal niet met jongens bezig. Een grappig contrast; ze wilt niets van hen weten maar gedraagt zich wel vrij jongensachtig, zo is ze gek op wapens en boogschieten. Ze leert jonge meiden in die zin dat je niet een meisje-meisje hoeft te zijn; en ook mag genieten van stoere activiteiten. Dat maakt je geen jongen! Ook in haar uiterlijk laat Merida blijken dat je lekker jezelf moet zijn. Ze laat haar wilde, lijkt wel ontembare, bos met rode krullen heerlijk wapperen in de wind en draagt geen stereotype meidenjurk (zoals al het roze en glitters die we wel bij veel andere prinsessen terugzien). Merida representeert alle stoere meiden die niet passen in het hokje “meisje-meisje” (prinsessen als Assepoester en Doornroosje). We love her.

Prinses 6: Mulan

tumblr_n2d3l5On161trmkp7o1_500

Het stereotype meisje-meisje doorbreekt Mulan nog nét een stapje verder dan Merida. Mulan verkleedt zich als jongen om haar rijk te redden. Ze is avontuurlijk, moedig en strijdlustig. Ze laat zien dat meiden nét zo goed in staat zijn om te strijden als jongens; who needs a man?! Ja, die strong independent boodschap; daar ga ik zo goed op! Be your own hero! Ze laat zien dat eigenschappen als moed en doorzettingsvermogen meer betekenen dan gender en zet daarmee een geëmancipeerde prinses op de Disney kaart. Dat is haar boodschap en wat is deze bijzonder!

Prinses 7: Pocahontas

giphy

Ook een verhaal waarin strijd centraal staat: Pocahontas. Deze prachtige verschijning staat voor wijsheid, zelfvertrouwen, liefde voor de natuur, respect en gelijkheid. Ze leert jonge meiden dat alle mensen gelijk zijn; naast vrouwelijke emancipatie zet ze ook diversiteit op de kaart. Luister maar eens naar de lyrics van het liedje ‘Colours of the wind’. Prachtig en krachtig! Dat willen we in 2019. Pocahontas volgt haar hart en kiest een andere partner dan haar vader voor haar gearrangeerd had. Geen onbekend thema binnen de Disney films.. Pocahontas valt niet alleen voor deze man maar redt hem ook! Een strijder dus. Ze heeft verder geen ambities als het op strijden aankomt maar wilt in harmonie leven. Het streven naar harmonie en het verbinden van mensen vind ik een prachtige les die Pocahontas in haar karakter uitdraagt.

Prinses 8: Rapunzel

CalmVillainousAsianpiedstarling-small

Zoals jullie weten is dit mijn absolute favoriet: Rapunzel! Ze heeft pit, is heerlijk onhandig, bijdehand, grappig en nieuwsgierig. Ze is in die zin heel erg herkenbaar voor veel meiden. Denk vooral aan die scene van de moodswings op het moment dat ze uit de toren ontsnapt is. Ze woont samen met een manipulerende nepmoeder die haar het gevoel geeft dat ze dom en hulpeloos is (‘ze redt het zogenaamd niet in de wijde wereld’). Rapunzel bewijst echter, door uit haar toren te ontsnappen en meerdere gevaarlijke situaties te trotseren, dat zij alles aankan, zolang ze in zichzelf vertrouwt. Die mindset en zelfvertrouwen: damn, wat een boodschap! Daarnaast leert ze ook dat je dromen najagen ontzettend belangrijk is: ze gaat het avontuur tenslotte aan om haar droom te verwezenlijken, het zien van de lichtjes. Oh ja, en ze redt Flynn (mannelijk personage) vaker dan hij haar redt, en slaat hem met een pan. #GIRLPOWER. Wat houd ik van deze film.

Prinses 9: Tiana

sourcetiana

Over je dromen najagen gesproken.. Ooit een Disney prinses gezien die zo hard werkt voor haar geld (en droom dus) als Tiana? Nee, dat dacht ik ook. Ze is ambitieus, hardwerkend en zit vol doorzettingsvermogen. Ondanks ze driekwart van de film als kikker doorbrengt (enigszins genderneutraal) weet ze zichzelf als Disney prinses met een boodschap sterk te profileren. Haar ambitie is namelijk leidend: ondanks ze haar sprookjeshuwelijk met een prins krijgt, draait het succesmoment aan het einde van de film om het openen van haar eigen restaurant waar ze in het begin van de film zo hard voor werkte. Het vervullen van haar droom. Ja, want dat is “living happily ever after”! Dat is haar boodschap en ik ben er dol op. Ook vind ik het tof dat Tiana haar droom visualiseert en daarmee jonge meiden uitdaagt hetzelfde te doen (m.b.t. hun dromen). En door haar donkere huidskleur is ze een prachtig rolmodel voor jonge meiden die zich niet kunnen identificeren met Assepoesters en Doornroosjes.

Prinses 10: Vaiana

source vaiana.gif

Deze zag je vast aankomen: Vaiana als hekkensluiter. Want als er één prinses een feminist te noemen valt, ja dan is dat denk ik wel Vaiana. Het verhaal kent elementen van andere verhalen. Ze wilt haar volk redden, gaat de strijd aan, volgt haar hart en haar dromen.. Bekend verhaal. Maar wat Vaiana zo verfrissend maakt, is het feit dat zij álles zelf doet. Zonder hulp van een man. Sterker nog; in dit verhaal zitten geen romantische lijnen. Geen (gearrangeerde) huwelijken, geen verliefdheid, geen “happily ever after” gerelateerd aan een levenspartner. Nee, Vaiana is de baas op haar eiland en neemt die taak uiterst serieus; ze doet er alles aan om haar volk te beschermen. Vaiana is onwijs stoer op haar zeilboot en laat veel pit zien wanneer ze de halfgod Maui de les leest. Vaiana leert ons dat wederom dat we geen man nodig hebben, dat we onze eigen held zijn maar ook dat we ons hart moeten volgen (het water dat haar roept). Tenslotte is Vaiana een veelbelovende Disney prinses omdat zij de eerste is die écht afwijkt van het schoonheidsideaal. Geen wespentaille, maar volle benen. Geen perfect make-upje en gestyled haar, maar een natuurlijke sunkissed look en weelderige krullen. Vaiana laat zien dat het ideaal niet schoonheid definieert; zelfs met volle kuiten ben je prachtig. And yes, praise the Lord haha! Dit is de body positivity en #girlpower die Disney nodig heeft.

Na deze 10 Disney prinsessen ben ik erg benieuwd wat Disney in de toekomst zal brengen. Ik hoop op nog meer krachtige persoonlijkheden en uiterlijk dat niet past binnen het standaard “schoonheidsideaal”. Keep up the good work Disney! Deze feministische selflove-goeroe is trots op jullie werk 😉 .

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit artikel, babes. Laat me vooral weten welke Disney prinses jullie favoriet is en waarom! ❤

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s