Spiritualiteit: inleiding in chakra’s

Blogartikelen

Hi babe, fijne woensdag! Voor de variatie vandaag weer een artikel rondom spiritualiteit; via Instagram kreeg ik positieve feedback op deze serie dus vandaar. En ik vind het natuurlijk zelf hartstikke leuk om over te schrijven aangezien het een van mijn grootste interesses is op het moment. Dus, vandaag een artikel gericht op chakra’s. Dat woord heb je vast weleens gehoord (bij yoga of in de media) en de kans is groot dat je het linkt aan hele zweverige praktijken. De reden dat ik dit zeg is dat ik zelf jarenlang dacht, tot ik me er meer in verdiepte. Vandaag geef ik een no-nonsense, geen gezweef maar down-to-earth inleiding op de chakra’s: wat zijn het?  Welke chakra’s zijn er? Waar dienen ze voor? Wat kun je met die chakra’s? De antwoorden op deze vragen vindt je terug in dit artikel. Happy reading!

Allereerst, het woord chakra. Chakra is een woord uit Sanskriet en betekent “wiel” of “cirkel”. De roots van het begrip liggen in de Indiase cultuur en religie: chakra’s symboliseren de energiepunten in ons lichaam. Als het ware de wielen van onze levensenergie. Je kunt je voorstellen dat er door ons hele lijf honderden van deze punten zijn en dat is ook zeker zo, alleen wordt er over het algemeen het meest gekeken naar de zeven belangrijkste chakra’s. Deze punten zijn extreem krachtig en bevatten de meeste energie. De chakra’s samen vormen dus onze levenskracht; ieder van de zeven chakra’s heeft een eigen functie en eigenschap die betrekking heeft op een aspect van het menselijk leven. Welke chakra’s er zijn en welke functies/eigenschappen ze hebben zal ik even voor je op een rijtje zetten.

 1. Wortelchakra
  Het eerste chakra is het wortelchakra. Dit energiepunt bevindt zich ter hoogte van je stuitje; wanneer je zit (bij yoga, meditatie of gebed) is dit chakra rechtstreeks verbonden met de aarde. Dit is niet voor niets; de functie van dit chakra is dat je geaard bent. Met andere woorden; je verbonden bent met de aarde. Het draait om een gevoel van veiligheid, stabiliteit en vertrouwen. De basis om te kunnen leven. De kleur van dit chakra is rood.
 2. Geslachtschakra of sacraal chakra
  Het tweede chakra is het geslachtschakra, ook wel sacraal chakra genoemd. Dit energiepunt bevindt zich net onder de navel, ter hoogte van de geslachtsorganen. Ook deze locatie is geen toevalligheid; dit chakra draait namelijk om seksualiteit en creativiteit. Waar het wortelchakra vooral gaat over de fundamenten om (ordelijk) te kunnen leven, richt het geslachtschakra of sacraal chakra zich ook op het genieten van het leven. Dit chakra staat voor het uiten van je emoties, het ervaren van plezier en aangaan van relaties. De kleur van dit chakra is oranje.
 3. Zonnevlechtchakra
  Het derde chakra is het zonnevlechtchakra. Dit energiepunt bevindt zich onder de ribben, ter hoogte van de maagstreek. Dit chakra draait volledig om eigenwaarde/zelfvertrouwen en vrijheid. Het gaat allemaal om het accepteren van je ware zelf (en niet de vorm van jezelf die sociaal geaccepteerd is, nee echt ongefilterd jezelf) en de controle nemen over je eigen leven. Je eigen keuzes maken en de kracht vinden om je eigen doelen en dromen na te streven. En daarbij ook de kracht om deze waar te maken. Eigenschappen als charisma en regie nemen horen bij dit chakra. De kleur van dit chakra is geel.
 4. Hartchakra
  Het vierde chakra is het hartchakra. Dit energiepunt bevindt zich, je raadt het vast al, bij je hart. Wow, what a surprise haha. Dit chakra wordt ook wel het centrum van ons energiestelsel genoemd. Net als ons hart (orgaan) bloedt door ons lijf pompt, pompt het hartchakra een van de belangrijkste vormen van energie door ons leven: liefde. Ook redelijk voor-de-hand-liggend dat het hartchakra om liefde draait, niet waar?! It’s all about selflove and love for others. De kern zit ‘m in het besef dat je geen liefde nodig hebt van anderen, dat je dit jezelf kunt geven. Wanneer je geliefd bent, kun je liefde geven en goed zijn voor anderen. Onvoorwaardelijke liefde voor alles wat leeft. Liefde maakt ons leven de moeite waard, omdat liefde voor altijd in ons hart blijft. De kleur van dit chakra is groen.
 5. Keelchakra
  Het vijfde chakra is het keelchakra. Dit energiepunt bevindt zich rond je keel, nek en mond. Geen verrassende plek want dit chakra draait volledig om het uiten van je stem en communicatie. De functie van dit chakra is het vermogen om onze gedachten en gevoelens duidelijk te communiceren. Zelfexpressie dus, maar ook waarheid, integriteit, geloofwaardigheid en vastberadenheid. Weten wat je zegt, en zeggen wat je zegt met een reden. De kleur van dit chakra is blauw.
 6. Voorhoofdchakra of derde oog
   Het zesde chakra is het voorhoofdchakra, ook wel derde oog. Dit energiepunt bevindt zicht tussen je wenkbrauwen, net onder je voorhoofd. Dit chakra staat voor aangeboren intelligentie en intuïtie, maar ook de levenswijsheid verkregen door de jaren heen. Het symboliseert een soort innerlijke stem en leert ons naar deze stem te luisteren. Bewustzijn, visievorming, wijsheid en inzicht. Ook het geweten speelt een grote rol. De kleur van dit chakra is indigo (een soort blauw-/paarsachtige kleur).
 7. Kroonchakra of kruinchakra
  Het zevende en daarmee laatste chakra is het kroonchakra, ook wel kruinchakra genoemd. Dit energiepunt bevindt zich bovenaan de schedel, eigenlijk zweeft ‘ie als het ware boven je hoofd. De eerder genoemde chakra’s heb ik redelijk down-to-earth kunnen houden maar bij dit chakra wordt dat iets lastiger. Dit chakra draait namelijk volledig om spiritueel bewustzijn.. Het besef dat we deel uit maken van een groter geheel (of je nu in God of in de kosmos gelooft) en dat onze levenservaringen deel uitmaken van een plan, voor ons als individu; dit biedt troost in zware tijden. Het leert ons om vol liefde in het leven te staan en te vertrouwen op het leven zoals het komt; omdat alles komt met een reden. Niet zo zweverig: ook zorgt dit chakra ervoor dat alle andere chakra’s een eenheid vormen: alle kennis komt hier samen en zorgt voor de levensenergie die je nodig hebt voor een vreugdevol en liefdevol leven. Best mooi, toch? De kleur van dit chakra is paars.

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt; das leuk en aardig, die chakra’s, maar wat moet je er in hemelsnaam mee? Laat ik daar eens even op ingaan. Want ook deze gedachte is me weleens gepasseerd. Het idee van de chakra’s is dat je alle elementen nodig hebt in dit leven. Om gelukkig te kunnen leven is het van belang dat je energie in balans is, dat alle chakra’s in evenwicht aan bod komen. Dat je je gegrond, veilig en stabiel voelt, je je emoties, creativiteit en seksualiteit kunt verkennen en uiten, je in jezelf vertrouwt en de regie neemt over je eigen leven, je liefde kunt geven aan jezelf en anderen, je je gevoelens en gedachten kunt communiceren, je luistert naar je intuïtie en levenskennis opbouwt en je bewust bent van een groter geheel en vertrouwt op je levenspad. Bam, hele mond vol. Maar daar komen die zeven chakra’s grofweg gezegd op neer. Dan klinkt het allemaal best logisch en herkenbaar toch? Althans, ik vind ze goed passen en herken ze ook vanuit mijn eigen leven en persoonlijke ontwikkeling.

Het ideale plaatje is natuurlijk dat je je ontwikkelt op alle gebieden en alle chakra’s evenwichtig flowen, maar in de praktijk is dat natuurlijk niet vaak het geval. Je energiebalans verschilt per dag en dit zie je ook terug in de chakra’s: de ene dag zul je je beter kunnen verwoorden dan de andere dag, de ene dag zul je meer op jezelf vertrouwen dan op de andere dag en de ene dag zul je je meer stabiel voelen dan andere dagen. Soms houden bepaalde spanningen langer aan dan een dag en voel je je een periode lang niet gegrond of begrenst in je creativiteit. Ook dit hoort bij het leven en hoort bij het hele chakragebeuren. De kracht zit ‘m namelijk in de bewustwording van je chakra’s en bewust energie sturen naar het chakra dat meer focus kan gebruiken. Je opent dat je chakra zodat deze meer energie kan ontvangen. Een voorbeeld hiervan is door yoga en/of meditatie.

Bij een chakrameditatie ga je alle chakra’s af: van beneden naar boven (van je wortelchakra tot aan je kroonchakra). Je tuned even in bij dat chakra: hoe gaat het met die energie en die eigenschappen? Je bevestigt wat goed gaat en als je chakra meer focus nodig heeft, je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken in dat gebied, gebruik je affirmaties of visualisaties. “Ik verdien een leven vol genot” – of beeldt je in dat je je creativiteit vrij kunt uiten. Verder zal ik er even niet op in gaan. Wellicht volgt er nog een blog over meditatie waarin ik deze verder kan toelichten. Voor nu denk ik dat ik m’n punt gemaakt heb. Ik hou ‘m lekker down-to-earth (voor zover dat nog gaat..) 😉 

Als je merkt dat bepaalde gebieden/energiepunten voor een langere tijd onder druk staan, kun je ook gebruik maken van kristallen en kleuren. Als je bijvoorbeeld een langere periode moeite hebt met het laten horen van je mening (in werksferen eventueel) –> je keelchakra dus, kun je een kristal en/of kleur raadplegen. De kleur van het keelchakra is blauw, dus door meer blauw te integreren in je leven, zou je meer energie kunnen richten op dit chakra met als resultaat: dat dit chakra in harmonie komt en je je wel in staat voelt om je stem te laten horen. Een blauw kledingstuk bij een functioneringsgesprek, of een blauw kristal om je nek zijn mooie voorbeelden. Kristallen hebben een helende werking; door een blauw kristal te kiezen met de juiste betekenis kun je energie aanvullen. In de eerder geschetste situatie zou de Blauwe Agaat een goed kristal zijn omdat het de communicatie verheldert en je helpt met eerlijkheid.

Of je nu mediteert, yoga doet, kristallen draagt of gewoon bepaalde kleur sokken aantrekt: het gaat erom dat je je bewust bent van de chakra’s en hun functies en dat je jezelf in staat voelt wat extra energie te sturen naar een chakra als je voelt dat deze niet naar behoren functioneert. Dat is lang niet zo zweverig als het op het eerste gezicht lijkt, toch?!

Ik vind de chakra’s erg interessant omdat ik met persoonlijke groei bezig ben en op bepaalde vlakken verder wil ontwikkelen. Zelfstandig keuzes maken, zelfliefde en zelfexpressie zijn daar voorbeelden van. Maar ook wil ik me spiritueel gezien meer ontwikkelen; vertrouwen op m’n intuïtie (innerlijke stem) en vertrouwen hebben in alle gebeurtenissen in het leven (met een reden op je pad, om je iets te leren). Al deze dingen vond ik terug in de chakra’s. We hebben dus allemaal die energie in ons, volgens deze leer, alleen is het aan ons de taak om onze levensenergie bewust naar de chakra’s te kunnen sturen en deze in harmonie te brengen. Challenge accepted!

Ik hoop dat dit artikel jullie iets geleerd heeft over chakra’s, op een niet-zweverige manier en jullie bewustzijn heb vergroot rondom levensenergie en bijpassende kwaliteiten/ontwikkeltaken in ons leven. Want of je die chakra’s nu wel of niet interessant vindt, die genoemde eigenschappen, they make sense right?! Ik hoop dat je daar je dosis inspiratie uit hebt kunnen putten en je dit artikel met plezier hebt gelezen. Take care loves ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s