Het “geen tijd” excuus..

Blogartikelen

Januari, nieuwe voornemens, “New Me”… Een hoop bullshit als je het mij vraagt. Jezelf verbeteren.. Hell yes! Resoluut het roer omgooien zodra de klok op 31 december 00:00 slaat? Hell no. Niks voor mij. Maar toch doen velen het en dat respecteer ik. Het is nu halverwege januari en de motivatie is bij velen al gestrand. Met tijd, of betergezegd gebrek aan tijd, als excuus. “Ja, ik wilde het wel echt graag doen hoor. Maar ik heb er gewoon tijd voor..”. Bah. In dit artikel geef ik mijn ongezouten mening over dit fenomeen en wellicht de vriendelijke schop onder je billen die jij nodig hebt om achter je doelen aan te gaan. Een liefdevolle bitchclap. Want eerlijk is eerlijk, die hebben we allemaal weleens nodig.

Laat ik maar gewoon direct zijn: ergens geen tijd voor hebben is de grootste onzin die er bestaat. Ik hoor het zó vaak als ik mensen vertel over mijn sportieve levensstijl. In augustus 2019 maakte ik een impactvolle lifestyle-verandering: ik besloot naar de sportschool te gaan en voerde ik het aantal workouts + gewichten op. Vijf keer per week ben ik er te vinden en dat voelt hartstikke goed. Vol trots vertel ik mijn verhaal aan belangstellenden, met veel bewondering als reactie. Maar.. Wat ik óók (9 van de 10 keer, lol) als reactie krijg is de volgende opmerking: “Wauw wat knap! Dat zou ik ook wel willen maar dat kan niet.. Ik heb het gewoon zó druk. Heb er simpelweg de tijd niet voor..”         Cut the crap, Susan. De tijd die heb je wel. Ja ik snap het, je hebt een druk leven. Dat hebben we allemaal. Maar durf eens even realistisch te zijn en jezelf in de spiegel aan te kijken. Er zitten 24 uur in een dag. Ik snap echt wel dat als je fulltime werkt en een reistijd van meer dan een uur hebt, dit een flinke hap neemt uit die uren. En ik snap ook dat je die 8 uur slaap echt nodig hebt. Maar zeg dat je per dag 10 uur met werk bezig bent en 8 uur slaapt.. Wat doe je dan met die andere 6 uur? Kijk eens naar jezelf en je leven. De tijd is er. Ik zeg niet dat je die tijd niet nuttig gebruikt. Ik zeg niet dat je geen andere verplichtingen hebt. Ik zeg niet dat je in die uren naar de sportschool moet gaan. Maar je kunt die tijd wél gebruiken om je doelen na te jagen; of die nou met een gezonde levensstijl of het maken van muziek te maken hebben of whatever je ook wilt. Niet de tijd er wel of niet voor hebben maar er tijd maken.

“What you do from 9 til 5 pays the bills. What you do in the remaining hours builds your empire”.

Ik weet niet exact waar ik de quote van heb en van wie deze is, maar de woorden zijn me altijd bijgebleven. Because they are f*cking facts. Sorry voor het taalgebruik. Maar het is gewoon zo. De tijd is er. Het heeft dus niet te maken met het gebrek aan tijd, het gaat om de keuzes die je maakt; waar je die tijd aan spendeert. Alles in het leven draait om de keuzes die we maken, zo ook in deze. Je hebt er wél tijd voor, maar kiest bewust voor andere activiteiten. En hey luister eens, dat is ook helemaal oké. Echt. Maar own het gewoon. Durf eens gewoon tegen jezelf en anderen te zeggen dat je er bewust voor kiest om iets anders te doen. Want als je een hele dag gewerkt hebt, thuis een overprikkelde peuter op je hebt wachten en een huishouden moet runnen, snapt iedereen echt wel dat je liever dat ene uurtje dat je voor jezelf hebt besteed in bad met een goed boek, in plaats van op een crosstrainer in een zaal vol zwetende mensen. I totally get it. Ik moedig het juist heel erg aan dat je keuzes maakt die goed voor je zijn. Het is belangrijk om je dromen na te jagen en je levenswensen te vervullen (life is short, you only live once jwz.), maar nét zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je batterij opladen is de belangrijkste vorm van selfcare en zorgt ervoor dat je de volgende dag weer kunt gaan. Dus hey, ik ben juist erg trots op je als je kiest voor een momentje voor jezelf! Maar…. kun je dat please gewoon zeggen?! Kun je met trots even ownen en bekennen dat je de tijd er misschien wel voor hebt maar liever voor jezelf zorgt? Dan respecteer en bewonder ik je. En hoef ik niet meer te dealen met die eerdergenoemde tenenkrommende opmerking, lol.

Selfcare is belangrijk en als je je tijd daarvoor pakt is dat hartstikke goed. Het is echter wel belangrijk om kritisch te blijven kijken naar je leven; de invulling ervan, jouw schema. Voedt deze jouw behoeftes en verlangens? Inspireert deze en draagt deze bij aan jouw levensgeluk? Kun je je doelen en dromen waarmaken? Ben “bold” in je keuzes. Ben eens ff eerlijk met jezelf. Heb je er nú geen tijd voor? Verander dat dan! Durf minder uren te gaan werken om meer tijd vrij te maken voor een hobby. Durf een keer minder op de koffie te gaan bij die vriendin om meer tijd voor jezelf te hebben. Durf een werkster aan te nemen om minder uur te hoeven spenderen aan het huishouden.. Simpele voorbeelden, je snapt vast waar ik op doel. Durf! Kies voor een leven dat jij wilt. Een leven dat jou gelukkig maakt en waarin je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Tijd is geen excuus. Je kunt ten alle tijden schuiven en werken met hetgeen wat je hebt; wees creatief en denk out of the box.

So, het komt allemaal neer op de keuzes die we maken. Iedere dag hebben we 24 uur te besteden. Niemand verplicht ons om onze uren te spenderen, dat doen we zelf. En ik weet dat we een inkomen moeten creëren, ik weet dat we een huishouden hebben, ik weet dat we een aantal uur slaap nodig hebben. Maar durf eens eerlijk met jezelf te zijn en kijk eens kritisch naar de overige uren. Wat zou anders kunnen? Wat zou je anders willen? Welke stappen kun je zetten en welke hulp kun je inschakelen om uren vrij te maken? Waar een wil is, is een weg. Go for it. No excuses. Own it, babe. You got this.

Ik hoop dat deze liefdevolle bitchclap je de nodige inspiratie heeft gegeven en stof tot nadenken heeft gegeven.

Liefs, Michelle.

2 gedachtes over “Het “geen tijd” excuus..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s