4 misvattingen over zelfvertrouwen

Blogartikelen

Hi babe. Welkom terug op LEOMIE. Naast de termen selflove en empowerment zul je de term zelfvertrouwen ook regelmatig langs hebben zien komen op ons platform. Niet gek, want het is onze missie om onze lezers te inspireren de best mogelijke versie van zichzelf te zijn; die vol liefde en energie in het leven staat en haar dromen najaagt. Zelfvertrouwen is hierbij cruciaal. Vandaag heb ik een artikel over dit fenomeen, zelfvertrouwen. Ik wil vier misvattingen met jullie bespreken; vier veelvoorkomende gedachten rondom zelfvertrouwen die onjuist zijn en het creëren van het daadwerkelijke zelfvertrouwen blokkeren. Get ready to feel inspired!

Misvatting 1. Zelfvertrouwen is voor de elite
Bij de titel gaan er wellicht niet direct belletjes rinkelen, maar ik durf te wedden dat je me kunt volgen in de voorbeelden die ik zojuist ga opnoemen.. “Zelfverzekerd zijn is voor sterren, celebrities. Zelfverzekerd zijn is voor knappe, slanke, slimme en rijke mensen”. Waarschijnlijk dacht je er als tiener zo over en wellicht nog steeds. Zelfvertrouwen zou alles te maken hebben met wat je bezit. Een mooi uiterlijk, een dikke portemonnee, een succesvolle carrière. Hele. Heftige. Misvatting. Want wat is de kern van zelfvertrouwen? Gelukkig zijn met jezelf; jezelf volledig accepteren en omarmen en daarin je eigen kracht vinden. Met andere woorden, een intern proces. Hoe je eruit ziet, hoe je leven eruit ziet en hoeveel luxe je hebt zijn externe zaken. Ik ga niet ontkennen dat externe zaken bijdragen aan het interne proces; denk bijvoorbeeld aan het hebben van een stabiel inkomen om geldstress te vermijden en meer relaxed te kunnen leven, of sporten en er fitter uitzien waardoor je je uiterlijk meer kunt waarderen. Ik ben een beetje anti-materialisme maar ik kan er zeker de voordelen wel van inzien. Maar, as I said, externe zaken kunnen bijdragen aan het interne proces. Het interne proces is key. Dus nee, zelfvertrouwen is niet voor mensen die mooi en succesvol zijn. Sterker nog, die mensen die er mooi en succesvol uitzien, hebben hetzelfde interne proces en voelen zich wellicht wel meer onzeker dan jij je voelt. Zij hebben dezelfde zoektocht naar zelfvertrouwen als jij. Jij, lieve lezer, verdient het net als ieder ander om je eigen kracht te vinden en geluk te vinden in zelfacceptatie. Dus, go claim it. Het is voor iedereen.

Misvatting 2. Zelfvertrouwen is een eigenschap
“Ik ben gewoon niet zelfverzekerd. Ik ben nou eenmaal onzeker. Die persoon is gewoon zelfverzekerd, zo geboren”. Ja, guilty. Ik heb jarenlang mijn onzekerheid toegeëigend als een eigenschap. Ik ben onzeker. Nee. Nu, jaren later, ben ik tot een hele andere conclusie gekomen. Als het op zelfvertrouwen en onzekerheid aankomt, is het werkwoord ‘zijn’ niet de juiste, maar ‘voelen’. Ik voel me onzeker, ik voel me zelfverzekerd.. Er zijn mensen die zich vaak onzeker voelen of vaak zelfverzekerd voelen, maar dat maakt nog niet dat je het een of het ander bent. Zelfvertrouwen is een keuze en het is een proces. Jezelf omarmen en je eigen kracht vinden is iets waar je bewust iedere dag voor moet kiezen, elke dag van je hele leven. Er is geen eindpunt, er bestaat geen mijlpaal waar jij zelfvertrouwen “behaald” hebt, nee. Ik moet je hierin teleurstellen. Maar om een master van zelfvertrouwen te worden kun je wel iedere dag ervoor kiezen om je zelfverzekerd te voelen. Iedereen heeft die potentie. Ook al verkondig je dat je onzeker “geboren” bent, ook jij kunt je zelfverzekerd voelen. It is hard work, but it pays off. Dus, cut the crap over onzeker “zijn” en ga werken aan je gevoel van zelfvertrouwen. Jij verdient het namelijk om je zo te voelen! Wij zijn hier voor je om je een duwtje in de rug te geven. 

Misvatting 3. Zelfvertrouwen is je uiterlijk omarmen
Ja en nee. Veel mensen zien zelfvertrouwen als een vorm van je uiterlijk omarmen. Cellulitis, acne, overgewicht, pigmentvlekken, sproeten etc. Ze horen bij je en je bent er trots op. Hoe zeer ik dit ook aanmoedig en bewonder wil ik toch echt even kritisch kijken naar deze opvatting. Sorry not sorry.. Zelfvertrouwen is jezelf omarmen, klopt. Het omarmen van je uiterlijk vormt hier een onderdeel van. Een héél belangrijk onderdeel, dus als je hier iedere dag aan werkt; ik ben onwijs trots op je! Maaaaaar… wees je er aub van bewust dat zelfvertrouwen méér is dan dat. Het is ook jezelf innerlijk omarmen. Je kwaliteiten, je eigenschappen, je angsten, je twijfels, je dromen, je nachtmerries, je valkuilen, je trots en je schaamte.. Je ware ik leren kennen (ook het achterste puntje van je tong en je schaduwkant..)en deze omarmen, dat is een hele challenge. En zelfvertrouwen omvat nog meer dan alleen dat. Zelfvertrouwen is ook geloven in jezelf en je eigen potentie zien. Kansen aan durven pakken, vertrouwen op de keuzes die je maakt, vertrouwen op je onderbuikgevoel en deze durven te volgen… Zelfvertrouwen is zó breed. Je uiterlijk accepteren is een van levensbelang, maar er is nog zoveel meer winst te behalen… Het is een levenslang proces en we doen dit samen. One step at a time.

Misvatting 4. Zelfvertrouwen is geen f*ck geven om de mening van anderen
Hier weer zo’n ja-en-nee gevalletje. Ja de mening van anderen is inderdaad niet perse heel belangrijk als je je zelfverzekerd voelt. Je bent dan meer met je eigen gevoel en mening bezig. Als jij het tof vindt, dan doe je het gewoon. Als het voor jou goed voelt, dan volg je dat gevoel en ga je ervoor. Het is meer dat je je minder laat beïnvloeden door de mening van anderen omdat je aan je eigen mening al voldoende hebt. You get me? Je hebt andermans mening niet meer nodig, je beslist zelf. En in het kader van negatieve meningen; ja dan kun je ‘m misschien wel wegzetten als er geen f*ck om geven 😉 Maaaaar zelfvertrouwen is geen bitch attitude. Het is wel een attitude die in zichzelf gelooft en niemand anders nodig heeft in dit proces. Maar zelfvertrouwen is niet naïef zijn en oordoppen inhebben; je hoort en luistert wel naar wat een ander te zeggen heeft, dat lijkt me in iedere situatie heel belangrijk.. Maar zelfvertrouwen is durven kiezen voor jezelf, durven afwijken van wat anderen erover te zeggen hebben, als jouw neus de andere kant op wijst. Durven dus. Be bold. En vertrouw op je f*cking zelf, want je bent de sh*t. Oké, genoeg bad words voor deze blog lol.

Zo, dat moest ik even delen. Zelfvertrouwen is namelijk zó belangrijk. En de tijd om jezelf zelfverzekerd te voelen is aangekomen. We leven in 2020 en als we iets kiezen dit jaar, laat het dan vooral zelfvertrouwen zijn! Laat het gevoel van zelfvertrouwen je de goede richting wijzen, in carrière, in liefde, in gezondheid.. Accepteer jezelf, omarm jezelf, ben trots op jezelf en vertrouw op jezelf. Vind je kracht! Er is namelijk maar één JIJ en dat is je superkracht ❤

Liefs, Michelle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s