Storytime: mijn spirituele ‘journey’

Blogartikelen

Hi babes, hope you’re all doing well ❤ Vandaag heb ik weer een storytime artikel voor jullie, yay! Dit keer vertel ik jullie alles over mijn spiritualiteit. Ben ik spiritueel opgevoed? Ben ik religieus? Waar geloof ik in? Hoe ziet mijn spiritualiteit er in het dagelijks leven uit? Wanneer werd ik spiritueel bewust? Vragen als deze worden beantwoord in dit artikel. Ik hoop dat jullie er zoals altijd de nodige inspiratie uit weten te halen en jullie met plezier het verhaal van mijn spirituele ‘journey’ lezen! 🙂

Laten we bij het begin beginnen. Na mijn geboorte ben ik gedoopt, een paar jaar later deed ik mijn communie en vormsel. Ik ging naar ‘katholieke’ scholen en bezocht de kerk een paar keer per jaar. Ondanks dat verdacht veel lijkt op een christelijke levensovertuiging heb ik nooit een connectie gevoeld met het geloof. Mijn familie is niet bijzonder religieus; ik kom uit een klein dorp waar het christelijke geloof meer een traditie lijkt dan een levensovertuiging. Sidenote: dit is mijn kijk erop, mijn mening, mijn visie, geen feiten. Ieder beleeft zijn of haar geloof en levensovertuiging op een andere manier en dat is oké <3. Of het nou het Bijbelverhaal is waar ik niet zoveel voor voelde, of het gebrek aan religieuze overtuiging in de levensstijl en opvoeding van mijn ouders en familie.. Ik voelde ‘m gewoon niet. Om het maar even zo te zeggen. Ik identificeerde me niet als Christen, gelovige of whatever. In de periode van de middelbare school zou ik mezelf eerder atheïst hebben genoemd. Spiritualiteit? Dat vond ik onzin.

Dat was mijn houding tenminste. Diep vanbinnen heb ik altijd wel gevoeld dat er méér is dan het fysieke leven hier op aarde. Ik heb altijd wel iets gevoeld in het kader van spiritualiteit. Ik kon me alleen niet vinden in de manier waarop mij dit aangeboden werd, de manier waarop de wereld om me heen spiritualiteit kaderde. Bij de les levensbeschouwing leerde ik over het jodendom, de islam, het hindoeïsme etc. Ik heb altijd heel veel respect gehad voor de verschillende geloven en levensovertuigingen van mensen over de hele wereld. Ik vind cultuur mega interessant en religie is nu eenmaal van grote invloed op de levensstijl van een groot aantal mensen op onze aarde. Maar niet voor mij. Religie, nah. Ik kon simpelweg niet geloven dat er één God of meerdere Goden, als in personen, ergens op een wolk de scepter zwaaien over ons leven (figuurlijk lol). Dat er leefregels zijn die bepalen waar je naartoe gaat als je dood bent. Of dat nu hemel of hel is, of herboren worden als een dier. Nogmaals: respect voor hen die dat wel geloven, ik vind het een mooie gedachte. Maar het werkte gewoon niet voor mij.

Maar wat dan wel? Wat voelde ik dan wel? Wat is dan dat iets waar ik wél in geloof? Die ontdekking kwam later. Via social media zag ik weleens boeddhistische spreuken en quotes over het Universum voorbij komen en ja, daar voelde ik wel wat voor. Dat sprak me aan, dat paste wel bij me. Het idee dat het Universum voor ons zorgt, dat zag ik wel zitten. Het kwam voor mij pas écht dichtbij toen er dierbaren overleden. Ik zat met zoveel vragen en zocht antwoorden in spiritualiteit. Van zielsbestemmingen tot “everything happens for a reason“. Ik vond veel rust in hetgeen wat ik vond. Dat je als geliefden in zielsgroepen bij elkaar blijft en doorreist na de dood. Jij kan nu misschien denken; “wat een onzin!”. Maar voor mij biedt het rust. Mij geeft het een goed gevoel. Ik wil dit geloven. Geloof is namelijk een keuze. Ook dat negatieve situaties in het leven met een reden op je pad komen, om je dingen te leren in dit leven, dat vind ik een fijne gedachte. En dat alles gaat zoals het móet gaan, dat voelde zo goed voor mij. Zoals bijvoorbeeld het overlijden van mijn opa. Dat ik nog met hem heb kunnen spreken en zijn hand vast hebben kunnen houden op zijn sterfbed.. Dat het Universum dat bewust heeft laten gebeuren.. Ik voelde een soort dankbaarheid. En dat gevoel heeft mijn spirituele interesse doen groeien en prikkelen.

Ik startte met het volgen van Instagramaccounts en Tumblr-blog die spirituele content deelden, gericht op het Universum. Het voelde goed. Ik leerde meer over the law of attraction, de timing van het leven, over energieën en over je intuïtie. Ik las erover en voelde me erdoor geïnspireerd. Veel effect op mijn dagelijks leven had het echter niet. Dit veranderde allemaal door de periode waarin het minder goed met me ging, waar ik eerder een blog over schreef (Storytime: bijna een burn-out) . Ik voelde letterlijk de levensenergie uit me verdwijnen. Ik voelde me leeg, moe en machteloos. De enige energie die ik voelde was negatief. Het leek alsof ik deze aantrok in situaties en de personen om me heen. Ik voelde toen voor het eerst de kracht van energie. Toen de wachtlijst voor de psycholoog maar bleef duren en ik besloot het heft in eigen handen te nemen was dit dan ook een van de eerste aandachtspunten. Hoe krijg ik mijn energie terug? Via boeken, podcasts en gesprekken met spirituele personen ben ik bekend geraakt met chakra’s en chakraenergie. Naast mediteren ben ik chakrameditaties gaan doen en heb ik kristallen voor elk chakra. In dit artikel lees je meer over chakra’s.

Meditatie, chakra’s, kristallen check. Ik voelde me er goed door en voelde me meer energiek. Ik ging me verder interesseren en kwam toen bij maanenergie en maanrituelen, waar ik al eerder een artikel over schreef. Deze voegde ik toe aan het lijstje en toen was mijn heksenlevensstijl compleet, lol. Nee grapje. Maar zo zag spiritualiteit er voor mij uit. Alles draaide om het bewustzijn van je energie en connecten met je energie. Je energie aanvullen, maar ook zorgvuldig omgaan met je energie; waar spendeer ik het aan? Negatief denken kost veel energie, mindset en spiritualiteit ontmoetten elkaar op dit punt. Meer positief denken, dat vraagt om een andere gedachtegang. “Het kan altijd slechter”, ja feitelijk waar. Dit hielp me. Maar wat voor mij nóg krachtiger was “Ik vertrouw erop dat dit mijn pad is. Ik vertrouw erop dat ik dit moet meemaken. Ik vertrouw erop dat deze situatie me iets leert. Ik vertrouw erop dat de timing juist is”. Ja, vertrouwen, geloven… De spirituele bril op.

Vertrouwen hebben in alles wat op je pad komt, vanuit een gedachtegoed dat het Universum precies weet wat het doet en alles met een reden komt, om je sterker te maken en/of iets over jezelf en dit leven te leren.. Wauw. Die gedachte geeft me tot op de dag van vandaag zoveel kracht. En naast dat energiegebeuren is dit hetgeen wat me spiritueel maakt. Dit is de rode draad in mijn spiritualiteit. Hoe meer ik me in persoonlijke ontwikkeling verdiepte, mindset en bewustzijn van je eigen “ik”, hoe meer ik ben gaan vertrouwen. Om mezelf als persoon goed te leren kennen is het heel belangrijk om je verleden te helen. Om het af te kunnen sluiten en nare situaties in het verleden te laten. Het voelde voor mij goed om te beseffen dat elk trauma en elke vervelende herinnering met een reden op mijn pad is gekomen, om me iets te leren. Dat ik bewust die dingen heb meegemaakt omdat ik het nodig had. Dat ik het toen op mijn pad heb gehad om me te shapen naar de persoon die ik nu ben. Snap je wat ik zeg? Het omarmen van jezelf als persoon en je verleden kun je zó goed aan spiritualiteit koppelen. Ik vertrouw erop dat het Universum een plan voor me heeft, vanaf het moment dat ik hier op aarde ben tot de dag dat ik de aarde verlaat (en dan nog zorgt het Universum voor me..). A-l-l-e-s wat ik meemaak hoort zo te zijn. Dit betekent niet dat ik passief achteroverleun en het leven me maar laat overkomen. Verre verre verre van. Want het Universum geeft je het materiaal om mee te werken maar jij bouwt het kunstwerk, snappie?! Het Universum biedt je situaties aan, kansen eigenlijk, maar het is aan jou hoe de situatie uitpakt, wat je ermee doet. Je kan evalueren door andere keuzes te maken. Empowerment in spiritualiteit, zo zie ik dat.

Dus. Kern van het verhaal. Mijn spiritualiteit zit ‘m vandaag de dag vooral in mindset. Ik mediteer niet meer dagelijks (wel regelmatig), heb niet iedere maand een maanritueel en wrijf niet iedere avond over m’n kristallen. Waar in religie rituelen erg belangrijk zijn, is het in mijn spiritualiteit een stuk minder belangrijk. Voor mij zit het ‘m in alledaagse gedachten. Vertrouwen in mijn verleden, mijn heden en mijn toekomst; dat alles met een reden komt en ik kan kiezen welke kant ik opga. Dat het Universum me steunt en me wilt laten groeien als persoon. Dat mijn levensenergie mijn meest waardevolle bezit is en dat ik deze moet beschermen. Niet verspillen en na iedere dag moet aanvullen waar ik hulpmiddelen voor heb (chakrameditaties en kristallen bijvoorbeeld).

Als overdenker werd ik als tiener overspoeld door gevoelens van schaamte, schuld, angst voor de toekomst en het onbekende.. Dit heb ik deels kunnen voelen door mijn spiritualiteit. Het wordt een beetje saai misschien, maar het vertrouwen werkt voor mij  rustgevend. Natuurlijk zijn er nog zaken waar ik bang voor ben. Ik pieker ook weleens over de toekomst en over wat er gebeurt als ik doodga etc. Deze vragen zul je altijd houden omdat je ze simpelweg niet met feiten kunt beantwoorden. In deze Westerse, moderne samenleving zijn we zó gewend alles met cijfers, wetenschap en aantoonbare feiten te onderbouwen en bewijzen dat hetgeen wat we niet kunnen berekenen als de toekomst of de dood ons erg angstig maakt. En dat is oké. Spiritualiteit kan hierin rust betekenen. Vertrouwen dat er voor je gezorgd wordt, door Allah, God, Boeddha of het Universum (wat je ook gelooft), in de toekomst en na het leven hier op aarde, dat neemt veel stress en piekermomenten weg. Je leert het leven hier en nu meer te waarderen en dankbaar te zijn. Voor je goede en je slechte momenten. Omdat deze jou maken, en jij het grootste geschenk bent in dit leven. In jouw leven.

Hoe denken jullie over religie? Wat geloven jullie? Waar halen jullie steun uit? Welke rituelen hebben jullie? Heeft dit artikel je aangezet spiritualiteit vanuit een andere invalshoek te bekijken? Na het delen van mijn spiritualiteit ben ik onwijs benieuwd. Vertel me vooral over jullie spiritualiteit, babes.

Liefs, Michelle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s