10x quarantaine self-care ideeën

Blogartikelen

Hi babe. Wat fijn dat je er weer bent vandaag, in deze gekke periode. Het lijkt alsof de wereld stilstaat. Ondanks we nog niet in een volledige lockdown situatie zitten lijkt Nederland wel één groot quarantaine gebied. Mijn werk gaat voor een deel door, en zo ook het werk van veel anderen, maar ondanks dat staat ons sociale leven op een laag pitje. Een goede manier om een poging te doen dit virus in te dammen en daarmee de mensen in een zwakkere gezondheid te beschermen, vind ik zelf. Maar daarbij komt een hele nieuwe levensstijl kijken. Waar je normaal met collega’s kon sparren, zit je nu bijna alleen op kantoor of werk je vanuit huis met allerlei prikkels om je heen. Waar je voorheen na het werk naar de sportschool vertrok om te werken aan je fysieke gezondheid, ben je nu gebonden aan huis en zul je de oefeningen op je zolderkamertje moeten uitvoeren zonder loopband of gewichten. Waar je voorheen iedere vrijdagavond datenight had met je partner of een goede vriendin zijn jullie nu beiden aan jullie huis gebonden.. Geen romantisch drie-gangen-diner in een chique restaurant maar tomatensoep uit blik op de bank.. Haha. Een paar random voorbeelden die denk ik heel goed aangeven dat dit een grote verandering is voor velen. Ons leven staat even op z’n kop. En om jullie een beetje kalmte te geven in deze chaos, deel ik in dit artikel tien self-care ideeën die je kunt inzetten om het nieuwe leventje, in de quarantaine modus, een beetje dragelijker te maken. Enjoy my loves.

Ik zou ik niet zijn als er geen verwijzing naar persoonlijke ontwikkeling aan verbonden zou zitten.. Op onze Instagram heb ik al een aantal positieve gedachten gedeeld die passen bij de huidige situatie (Coronacrisis) en quarantaine modus, deze zal ik jullie in deze blog besparen. Het enige wat ik jullie graag op het hart wil drukken is dat deze tijd die je nu thuis mag en kan spenderen een mega blessing is. We bevechten opnieuw een oorlog, alleen nu hoeven we niet massaal de straat op en te vechten, nu wordt ons gevraagd te schuilen en af te zonderen. Eventjes relativeren.. En ja het is misschien saai, de muren komen misschien op je af. Maar je hebt nu de tijd om de dingen te doen waar je in je drukke dagelijkse leven nauwelijks aan toe komt. Omdat je zoveel te doen hebt, of omdat er andere dingen aandacht van je vragen. Het hectische, dagelijkse leven staat even on hold en dat biedt mogelijkheden. Kijk eens om je heen.. Doe eens wat inzichten op over jezelf.. Gebruik deze tijd om in jezelf te investeren.. Jouw mentale gezondheid is een spiegelbeeld voor je fysieke gezondheid. Stress tast je immuunsysteem aan waardoor je meer vatbaar bent voor virussen als degene waar we nu mee dealen. Probeer kalm te blijven en zie kansen! ❤

Oké, genoeg over dit onderwerp. Hier komen de 10 self-care ideeën, geïnspireerd op mijn eigen ervaring in quarantaine modus.

1. Iedere nacht minimaal 8 uur slaap behalen.
In ons hectisch dagelijks leven schiet het er soms bij in om 8 uur slaap per nacht te realiseren: laat thuis van de sportschool of hobbyclub en weer vroeg eruit voor werk of vroeg gewerkt worden door de kids. In deze periode waarin je vanuit huis kan en mag werken of je minder uren draait op je werk en je hobby’s buiten de deur gesloten zijn, kun je andere keuzes maken. Even die batterij opladen en bewust voor een aantal uur slaap per nacht kiezen. Ik probeer zelf in deze periode 9 uur per nacht te slapen. Even herstellen van de afgelopen weken waarin ik minder dan 8 uur per nacht sliep. Schroom er ook vooral niet om om in de middag een dutje te doen! Nu kan het, dus doe het. Onderzoeken hebben uitgewezen dat middagdutjes vet effectief zijn en je na het rusten veel productiever kunt werken. Pak je kans! Napping with no limit 😉

2. De tijd nemen om voor jezelf te koken.
Sommigen doen dit wellicht standaard in hun dagelijkse routine, maar ik weet dat de meesten van jullie dit niet doen. Snel ontbijten, even een boterham smeren of wat melk over een bakje cornflakes gieten. Snel lunchen, tosti maken of wat crackers smeren. Snel avondeten, soep uit blik of kant-en-klare macaroni. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Door alle haast en hectiek denken we vaak praktisch als het op eten aankomt. Het moet snel zijn en je maag goed vullen. Nu je meer tijd thuis doorbrengt heb je meer tijd om het eten te bereiden, maak hier gebruik van! Op deze manier eet je direct een stuk gezonder (verse groenten i.p.v. kant-en-klare pakketten en minder conserveringsmiddelen). Ik maak bijvoorbeeld nu iedere ochtend havermout klaar, daar ben ik een kwartier mee bezig. Amandelmelk, havermout, banaan, aardbei, lijnzaad en pindakaas. Yum! Buiten het feit dat je gezondere dingen binnenkrijgt is het ook een stukje skills opbouwen. Meer gerechten en recepten leren kennen, vaardiger worden in de keuken.. Let’s give this a try! Daag jezelf uit door eens wat anders te bereiden dan je gewend bent.

3. Wandelen voor je dagelijkse beweging.
Wandelen is iets wat veel mensen al doen, ook voor deze quarantaine periode. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet zoveel wandel. Ik vind dat ik al genoeg beweeg gedurende een werkdag en houd me in de avonden liever met zware gewichten in de sportschool bezig. Deze quarantaine modus heeft m’n ogen geopend rondom wandelen. Ik heb er nu meer tijd voor en vind het een fijne manier om toch aan mijn beweging te komen nu ik minder uren werk. Thuiszitten is allemaal leuk en aardig maar die beweging heb je toch echt nodig voor je gezondheid.. Nu heb ik er de tijd voor en dat vind ik heerlijk. Fijn in de ochtend, na mijn ontbijt. Een wandeling maken met mijn hond in het parkje of met een vriendin in het bos.. Het is heerlijk lenteweer op het moment.. Geniet ervan! Zolang je afstand van elkaar bewaart en goed op je hygiëne let moet het goedkomen.

4. Een spa-routine in de ochtend.
Nu de sauna’s en massagesalons gesloten zijn zul je het even zelf moeten doen, helaas. Dit hoeft geen probleem te zijn. All you need is facemasks, scrubs, foaming douchegels, bodylotions or -butters and moisturizers! En laat ik je een goed idee geven.. Waar je normaal gewend was jezelf deze heerlijke treat in de avond te geven.. Probeer het eens in de ochtend! Klinkt gek, werkt als een tierelier. Na inspanning (wandeling of workout bijvoorbeeld) in de ochtend duik je een heerlijk stomende douche of warm bad in waar je jezelf scrubt en wast. Hierna verwen je jezelf met een heerlijke bodylotion of -butter en breng je een gezichtsmasker aan. Aangezien je het huis toch niet uit hoeft trek je heerlijke chillkleding aan, pyjama of huispak en plof je neer voor je thuiswerkdag of Netflix-sessie op de bank. Heer-lijk! De combinatie van je zachte huid en de zachte stof van het pak is GOUD! Probeer het babe, thank me later. Het zal je de hele dag een zen-gevoel geven.

5. To-do lijst maken (niet werkgerelateerd).
Naast het thuiswerken of minder uren werken zijn er nog allerlei taken waar je mee te maken krijgt, huishouden gerelateerd bijvoorbeeld. Om je quarantaine dagen zo productief mogelijk te maken adviseer ik je om ook deze dagen een to-do list te maken. Al staan er maar drie taken op. Het helpt echt bij het effectief inplannen van de dag, dus geef het ook in deze dagen een kans. Door te plannen weet je waar je aan toe bent en ben je in een kalmere state of mind, dat verdien je ook! Daarnaast kun je jezelf belonen na het afstrepen van deze taken met je favoriete serie of een heerlijke snack. Treat yo self!

6. A phonecall a day keeps the loneliness away.
Je leest het goed! Quarantaine modus kan best eenzaam zijn, zeker als je alleen woont. Iedere dag een belletje maken zorgt ervoor dat je je niet cut off voelt van de (sociale) wereld. Bel een vriendin, bel je oma, bel een collega.. Zoals ik in dit artikel heb beschreven is sociale selfcare heel belangrijk. Mensen zijn sociale wezens; goed voor jezelf zorgen betekent dus ook je verbinden met anderen. Of je nu introvert of extravert bent: iedereen heeft behoefte aan een beetje socializen. Of je nu 5 min. aan de telefoon hangt of 5 uur lang facetimed met elkaar.. it’s up to you. Hou wel even in de gaten hoeveel belminuten er in je abbo-bundel zitten… 😉 Maar doe het! Het is gezond om even een ander praatje te hebben, je hart te kunnen luchten en samen te kunnen lachen over iets. Als je niet met elkaar leuke dingen kunt doen omdat alle publieke plekken gesloten zijn, dan maar zo! Geloof me, het doet wonderen voor je gemoedstoestand.

7. Mediteer en leef bewust in het moment.
Met alle kalmte van de quarantaine om je heen is er meer ruimte voor de kleine dingen. Genieten van een kopje thee, de warme zonnestralen voelen op je huid, de vogels horen fluiten als je langzaam ontwaakt.. De beste manier om je bewustzijn te vergroten is door te mediteren. Ik weet dat veel van jullie dit al in het dagelijkse, hectische leven proberen te implementeren. Nu is daar nog meer tijd en ruimte voor, pak deze ook! Of als je nieuw bent in de wereld van meditatie, gebruik deze tijd en ruimte om je er in te verdiepen en er kennis mee te maken. Ondanks de wereld kalm is omdat iedereen in huis is en de publieke plekken gesloten zijn, is er ook een hoop chaos. Vooral op social media en in het nieuws. Men is angstig voor wat er komen gaat en stress loopt als een rode draad door deze platformen heen. Via meditatie kun je bewust voor een andere focus kiezen. Even weg van alle zorgen, even de focus naar jezelf, je ademhaling en je omgeving. Dankbaar zijn voor je gezondheid, voor je leven, voor dat je in quarantaine kan en mag gaan. Dat je je kunt verbinden met jezelf, spiritueel als je wilt, hoeft niet. Ja, voor meditatie is het nu een mooi moment. Pak je moment!

8. Prikkel je intellect met een interessante documentaire, een eye-opening podcast of een goed boek.
Ontspanning, dat zal bij de meesten wel goed zitten deze dagen. In je thuisomgeving heb je alle tools die je nodig hebt om te relaxen. Comfi kleding, een bank en bed, Netflix en je mobiele telefoon… Ondanks het heerlijk is om weg te zwijmelen bij romantische comedy’s en het af en toe best fijn is om hersenloos door je Instagram-tijdlijn te scrollen, is het ook goed om je intellect zo nu en dan in te checken. Toch zeker als je niet thuis kunt werken. Voedt je intellectuele zelf met een interessante documentaire, luister een eye-opening podcast en maak eindelijk eens tijd om dat boek te lezen dat al maanden stof hapt op je nachtkastje. Je hebt er nu de kans voor! Ik ben weer opnieuw aan de Harry Potter-boekenserie begonnen en lees iedere avond een hoofdstukje. Ik ben ook een documentaireserie gestart op Netflix, genaamd I Am A Killer. Klinkt heftig, is het ook. Fascinerend! Tijdens het maken van de lunch zet ik een podcast op. Mijn favoriete podcasts op het moment zijn The Confidence Chronicles en Manifestation Babe. Ik kan jullie dit allemaal aanraden! Even de focus naar je eigen groei en ontwikkeling vanuit je eigen huis, in je chillclothes. Self care to the max!

9. Leer jezelf nieuwe skills.
Pak die extra vrije uren en leer jezelf de skills waar je al jaren van droomt! Leer een instrument bespelen, leer een nieuwe taal, leer een dans, leer haken of breien.. The sky is the limit. Via internet kun je gemakkelijk nieuwe skills leren. Van e-books en tutorials op Youtube tot apps en online programma’s. Je kunt alle kanten op in de tijd van nu. Hoe tof is het dat je nu de tijd en ruimte hebt om eindelijk die skills op te pakken? Waar je in je hectische, dagelijkse schema geen ruimte voor vrij kunt maken? The time is now! Als deze tijd ons iets leert, is het wel het besef dat je moet genieten van je leven. Dat iedere dag je wereld totaal kan veranderen en op z’n kop kan zetten. You owe it to yourself to live the life you dream of, inclusief de skills. Dus… Ga ervoor! Ik ben zelf weer m’n Spaanse taallessen via de app DuoLingo aan het oppakken. Impressive, hè? 🙂

10. Gun jezelf een social media detox.
Last, but not least. In quarantaine is verveling voor velen een issue. En wat doet men in tijdens als deze (2020) als eerste bij verveling? Juist. Je smartphone erbij pakken en social media openen. Facebook lijkt vandaag de dag wel veranderd in een politiek platform rondom de Coronacrisis. Ik weet niet hoe jullie je erbij voelen, maar ik kan er niet zo goed tegen. Zoveel mensen die het nodig vinden om hun “deskundige” mening met de hele wereld te delen.. Politici worden uitgescholden wegens getroffen maatregelen, er worden complottheorieën bedacht, cijfers en schokkende titels rondom sterfgevallen worden gepubliceerd om de lezers angst aan te praten.. Dit zijn nog maar drie voorbeelden waarop de media mij negatief beïnvloed. Als ik het lees voel ik me niet fijn en het creëert een gevoel van angst. Dat moet je niet willen lijkt me. Dus, mijn laatste idee voor een goede self-care en state of mind: gun jezelf een social media detox. Even een paar uur die apps laten voor wat ze zijn, of radicaal accounts en personen ontvolgen die nare dingen posten. Wat jij het fijnst vindt. Maar gun jezelf een kalme omgeving, een omgeving (digitaal) die je vertrouwen geeft en je op je gemak laat voelen.. Megatip: volg @leo.mie op Instagram voor inspirerende quotes en liefdevolle tekste ❤ Haha.

Een lange blog, maar een waardevolle als je ’t mij vraagt. Omdat we allemaal een hart onder de riem kunnen gebruiken in deze tijden. En we allemaal wat ideeën kunnen gebruiken om ons door de quarantaine modus heen te slepen. Ik hoop dat jullie inspiratie hebben opgedaan en jullie ermee aan de slag kunnen.

Take care babes! We’ll get through this together.

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s